Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Huishoudschool Leiden

S (gebouw)

Projectomschrijving

De voormalige Huishoudschool bestond uit twee gebouwen die onderling met elkaar verbonden waren: het Rijksmonumentale hoekpand uit de achttiende eeuw en de uitbreiding aan de Groenhazengracht, een gemeentelijk monument uit 1940. Tijdens deze herbestemming naar 16 appartementen zijn deze twee gesplitst in afzonderlijk van elkaar functionerende gebouwen. Hiermee komen de specifieke kwaliteiten in sfeer, uitstraling, detaillering en materialisering, goed tot hun recht.

 

Het Rijksmonument, het hoekpand, heeft met de herbestemming zijn woonfunctie weer teruggekregen, en huist nu 2 appartementen. In het gemeentelijk monument zijn 14 appartementen gerealiseerd, die rond de gezamenlijke binnentuin zijn gegroepeerd.

 

Het schoolgebouw aan de Groenhazengracht, gebouwd in 1940, vormt een beeldbepalend deel van de gracht. Met de herbestemming zijn de bestaande ruimtelijke kwaliteiten van het monument volop benut. De prachtige structuur van entreehal, woongangen en binnentuin zijn versterkt; dit zijn de plekken waar de bewoners elkaar ontmoeten zodat in de oude school een ‘buurtje’ kan ontstaan. De oude binnentuin was door de school overkapt, deze is teruggebracht en functioneert nu als hart van het gebouw.

 

De indeling van de school bood veel mogelijkheden om op relatief eenvoudige wijze woningen te realiseren. In elk lokaal is een appartement gerealiseerd, op de begane grond uitgebreid met kamers in het souterrain en op de bovenste verdieping met slaapkamers in de kap.

De woningen hebben een open plattegrond, met een vrijstaande functionele kern in het midden. Hierdoor blijft de oorspronkelijke maat van de lokalen goed zichtbaar. Een verhoogde zone in de woonkamer, dienend als bergruimte, brengt de ramen op ooghoogte en geeft de woningen relatie met de straat.