Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Innovation Powerhouse, Eindhoven

S (gebouw)

Projectomschrijving

De voormalige energiecentrale van Philips in Eindhoven, is getransformeerd tot het Innovation Powerhouse, een ecosysteem voor de creatieve industrie. Een plek waar ontmoeting, co-creatie, inspiratie en innovatie centraal staan en tegelijkertijd het ruwe en brute karakter van de energiecentrale wordt omarmd.

In de zoektocht naar een nieuwe huisvesting zocht designbureau VanBerlo niet enkel een eigen kantoor, maar een locatie waar een ecosysteem voor open innovatie zou  kunnen ontstaan. In een steeds digitalere wereld hebben zij een sterk geloof in de kracht van een fysieke plek, waar ontmoeting, co-creatie en innovatie centraal staan. Dit stond samen met het behoud van de originele architectonische kwaliteiten centraal in het ontwerp.

Dwars door het pand is een centrale straat gecreëerd, die nu de kern van het gebouw vormt. Hier kunnen de bedrijven elkaar ontmoeten, inspireren, samenwerken en evenementen organiseren. Een 50 meter lange lichtstraat brengt licht tot in de kern van het gebouw en vestigt de aandacht op de originele ruwe betonnen structuur. Om ontmoeting tussen bedrijven te stimuleren zijn de wanden richting deze kern zo transparant mogelijk gemaakt.

Door een wijziging in energieproductie (van kolen naar olie) is de hoge centrale middenbeuk van het originele ontwerp nooit afgebouwd. Geïnspireerd op de originele tekeningen is met een stalen verticale tuin de origineel bedoelde symmetrie voltooid. Deze stalen tuin volgt in ritmiek en belijning de originele gevel, maar is met zijn transparante groene uiterlijk, glazen lift en vergaderruimtes een hint naar de toekomst. Aan de achterkant wordt de symmetrie voltooid door een strak gedetailleerde moderne glazen uitbouw.

Deze specifieke interventies geven het pand zijn hedendaagse en innovatieve karakter. De overige ingrepen zijn subtiel gehouden om het originele industriële karakter te behouden en te versterken. Hierbij was veel aandacht voor duurzaamheid, waardoor het gebouw nu een A+ energie label heeft.