Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Kijkkoepel Fort Krommenie, Uitgeest

S (gebouw)

Projectomschrijving

Fort bij Krommeniedijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. In 2017 is het fort gerenoveerd, er is een nieuw bezoekerscentrum in gevestigd en woningen voor autistische jongeren.. Door de inundaties die hebben plaatsgevonden en de unieke militaire stedenbouwkundige uitgangspunten die aan het gebied ten grondslag lagen, is er een uniek en weids vogelgebied ontstaan.

Ten noordwesten van het fortgebouw zijn van oudsher twee hefkoepels in het landschap aanwezig. Deze betonnen cilinders hebben aan weerszijde trappen. In het midden van de trommel zit een gat, waaruit een wapen omhoog getakeld kon worden. In de tweede wereld oorlog hebben de Duitsers geprobeerd om de hefkoepels te vernietigen. Landschap Noord Holland wilde er graag een vogeluitkijkpunt realiseren. De vraag was een plek te ontwerpen die hufterproof is, zichtbaar vanuit de verte -maar niet te opvallend- en geschikt voor maximaal 10 bezoekers.

Het nieuwe uitkijkpunt is centraal op de bestaande betonnen ring gezet. Via de rechtertrap komt de bezoeker achter het banket, waar deze onzichtbaar is voor het vogelweidegebied. Vanaf hier stapt hij de voormalige betonnen fundamenten op en betreedt het koepeltje. De vorm van deze koepel is afgeleid van oude bunkers, die monolitisch en gesloten zijn van karakter. Het is een intrigerende vorm die goed past bij het fort en het landschap. Waar vroeger een wapen door de gaten naar buiten kwam om de vijand onder schot te nemen, is dat nu een verrekijker om de vogels te bekijken. Het landschap is fantastisch weids en indrukwekkend. Via de roostervloer is de betonnen ring te zien, waar vroeger het wapen zat.

Het bouwwerk is van cortenstaal, samen met de archetypische vorm refereert het aan de militaire opzet van het fort. Het bouwwerk onderscheidt zich in het landschap, de groene omgeving past er mooi bij.