Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

LocHal, Tilburg

S (gebouw)

Projectomschrijving

De LocHal is het nieuwe kloppende hart van de Spoorzone Tilburg. De voormalige locomotiefwerkplaats is getransformeerd tot een publieke stadshal. De bestaande constructie, de nieuwe architectuur en de stoere textielen vormen samen het decor voor het innovatieve concept van Bibliotheek Midden Brabant: een plek waar kennis wordt opgehaald en geproduceerd, samen met kunstorganisaties en de vergader- en coworking locatie van Seats2Meet.

Het nieuwe ontwerp zet niet in op ‘herbestemming’, maar op ‘doorbestemming’. Het erfgoed en de nieuwe architectuur zijn verbonden in een nieuw verhaal. Het resultaat is eerder een overdekt stadsplein dan een traditioneel gebouw; een openbaar interieur. De oorspronkelijke vloer, met smeerputten en rails, maar ook de kraanbanen en imposante constructie zijn behouden. Zes enorme beweegbare textiele wanden accentueren de schaal van het gebouw, definiëren verschillende ruimtes en verbeteren de akoestiek. Het trappenlandschap maakt wat onbereikbaar was tastbaar. Vroeger kon je omhoogkijken naar het licht, nu kun je er naartoe wandelen, met als hoogtepunt het nieuwe stadsbalkon met uitzicht over Tilburg.

Het succes van de LocHal ligt in de samenwerking tussen de betrokken partijen. Gemeente, gebruikers, ontwerpers, ingenieurs en bouwers werkten samen aan een gemeenschappelijk doel. Naast de mooie recensies in de sociale, lokale en nationale media, scoort de LocHal op een ander front goed. In de eerste maand kwamen er honderdduizend bezoekers en werden er zo’n 500 nieuwe bibliotheekabonnementen afgesloten.

De LocHal geeft een nieuwe betekenis aan de functie van de bibliotheek in het digitale tijdperk. Dit publieke gebouw faciliteert de ‘boekenconsument’, maar biedt ook ruimte aan de creatie van nieuwe kennis en cultuur door interactie met experts en andere bezoekers. “Traditionele bezoekers, nieuwe bezoekers, studenten, ondernemers, mensen die voor lezingen komen en voor muziek; echt een huiskamer voor iedereen […] Je ziet en voelt hier wat cultuur kan doen in de stad en waarom het zo belangrijk is.”