Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

LUNA, Utrecht

S (gebouw)

Projectomschrijving

Het voormalige Potentiaal-gebouw op de campus van de TU/e, waarin voorheen de faculteit Elektrotechniek was gevestigd, heeft een nieuwe bestemming gekregen. Naast studenten-woningen biedt LUNA onderdak aan diverse voorzieningen, die voornamelijk in de plint van het gebouw zijn ondergebracht. Zij vervullen een maatschappelijke functie voor de gehele campus en versterken tegelijkertijd de sociale dynamiek binnenin het gebouw. Zo is er een danszaal, oefenruimtes voor bands en een theaterzaal met een tribune, waar colleges en voorstellingen kunnen worden gegeven.

De mix met andere functies als het kinderdagverblijf, studentenverenigingen, een supermarkt, een restaurant en studentenhuisvesting met 430 wooneenheden, zorgt voor een heterogeen leefmilieu en een levendige sfeer. Centraal in het gebouw ligt een knooppunt van functies. De eerste verdieping is door loopbruggen verbonden met andere gebouwen op de campus en hierop sluiten de cultuurfuncties met onder meer muziek- en danszalen aan.

Op de begane grond is de hoogbouw doorsneden, waardoor een nieuwe route door het gebouw is ontstaan. Vanuit deze onderdoorgang kunnen studenten hun woning bereiken, evenals een café en supermarkt. Via een vide wordt de verbinding gemaakt met de cultuurfuncties op de eerste verdieping.

Bij de transformatie was het uitgangspunt om zo veel mogelijk van het oorspronkelijke gebouw in het zicht te laten. Dat is onder meer het geval bij de betonnen plafonds in de woonunits. Ook in de betonnen constructie van de entreehal en zelfs in het kinderdagverblijf is de rauwheid nog voelbaar. De nieuwe, duurzame gevel verwijst naar de oorspronkelijke gevels van de onderwijsgebouwen, met een consequent toegepaste maatsystematiek van 1,24 meter.

Door de toepassing van grote schuiframen kunnen bewoners de geveldelen naar eigen inzicht openen, wat zorgt voor een dynamische gevelstructuur. De plint is transparanter gemaakt d.m.v. de toepassing van veel en grote openingen. Voor het voormalige entreegebouw, waarin nu de supermarkt en collegezalen zijn opgenomen, is de oorspronkelijke kozijnverdeling weer teruggebracht in een eigentijdse uitvoering.