Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Pompen & Verlouw, ’s-Hertogenbosch

S (gebouw)

Projectomschrijving

De gemeente ’s-Hertogenbosch is eigenaar van de voormalige autogarage Pompen & Verlouw aan het begin van de Vughterstraat. Er is diverse malen geprobeerd het pand in zijn geheel te verhuren zonder resultaat. Het pand gelegen vooraan de Vughterstraat markeert het begin van de aanloopstraat, wat inhoudt dat er verschillende vormen van bedrijvigheid te vinden zijn en dat er wordt gewoond. Het zijn vooral speciale zaken die hun stempel drukken en zorgen voor onderscheidend vermogen.

Gemeente heeft er naar gestreefd een of meerdere (commerciële) publieksfuncties in het oude Pompen & Verlouw gebouw te vestigen. Natuurlijk speelt ook een rol dat het karakteristieke deels monumentale pand zelf toegankelijk bleef voor het publiek. De eigenstandige aantrekkingskracht van de gebruiker(s) van het pand is van belang voor doelgericht bezoek. Bovendien vormt het een “stepping stone” tussen de wijk Paleiskwartier en de Binnenstad. Leegstand was geen optie en vulling zou voor extra reuring en aanloop zorgen waar (winkel)bedrijven in de omgeving mee van kunnen profiteren.

Het pand heeft een bouwkundige metamorfose gekregen. Duurzame aanpassingen m.b.t. isolatie, luchtfiltering en installaties maken het pand aantrekkelijk. Daarnaast zijn er voor de gebruikers, bij het pand passende, bouwkundige aanpassingen gedaan.

Het pand is veranderd in een winkel, horeca en ambachtelijk productiebedrijf.