Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Renovatie en Verduurzaming Gouvernement, Maastricht

S (gebouw)

Projectomschrijving

De verduurzaming van 35.000m2 is in minder dan twee jaar gerealiseerd: van Energielabel G naar Energielabel B. Maar liefst alle 2.330 raampanelen zijn voorzien van drielaagse beglazing. Dit scheelt enorm in de hoeveelheid energie die nodig is voor het binnen/buiten houden van warmte. Daarnaast is het gebouw voorzien van nieuwe klimaatbeheersing met onder andere klimaatplafonds en ventilatiesystemen.
Ook zijn circa 5.700 lichtarmaturen vervangen door LED lichtarmaturen, 1.200 knoppen zijn vervangen door geautomatiseerde radiator knoppen, toiletruimten zijn vernieuwd en servicepunten zijn ingericht onder de liftschachten. Alle aanpassingen samen zorgen voor Energielabel B.

Gedurende het hele project is het Gouvernement in gebruik gebleven. Alle 1.200 gebruikers zijn in fases verhuisd naar 125 extra ingerichte werkplekken. Dit is slechts een onderdeel van de in totaal 2.400 verhuisbewegingen. Strakke planning en goede afstemming met de betrokken afdeling én het cluster Facilitaire Dienstverlening was noodzakelijk.

De overheid eist van dit type projecten een maatschappelijke return-on-investment. Het project voldoet hieraan doordat een vele malen energiezuiniger gebouw opgeleverd is.