Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Rivierstaete, Amsterdam

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

De modernistische kolos Rivierstaete, gelegen aan de Amstel in Amsterdam Zuid, dateert uit 1973 en stond bekend als De Apenrots vanwege zijn enorme, gesloten volumes. Het was Europa's grootste kantoorgebouw, ontworpen door architect Hugh Maaskant. Middenin de vastgoed-recessie had Vastint de moed en het inzicht om het grotendeels leegstaande en technisch versleten kantoorgebouw, gelegen op een atypische kantoorlocatie, te kopen en te redden van de sloop.

Het team van eigenaar-opdrachtgeer Vastint, gedelegeerd ontwikkelaar Peak Development, en architect MVSA Architects heeft de oorspronkelijke opzet van het ontwerp omarmd, het goede daarvan behouden en versterkt en de constructie van het gebouw zichtbaar gemaakt.
 
De geknepen bandramen zijn vervangen door wandhoge glaspuien. Met zijn nieuwe transparante verschijning kan Riverstaete zich eindelijk openstellen voor zijn omgeving.
Beplante dakterrassen op verschillende niveaus vergroten de verbinding tussen binnen en buiten. Samen met de royale skylounge op de negende verdieping, die een spectaculair uitzicht biedt, zorgen zij voor nieuw elan. De opengewerkte gevel en de buitenruimtes zorgen bovendien voor daglicht, groen en frisse lucht. Door de aaneengesloten vides in het interieur is de ruimtelijke kwaliteit sterk verbeterd en is er een enorme horizontale en verticale flexibiliteit voor gebruikers gerealiseerd. State-of-the-art techniek garandeert een optimale klimaatbeheersing en duurzaamheid.

Het team heeft het indrukwekkende maar sterk verouderde gebouw van de sloop gered en een prachtig nieuw leven ingeblazen. Met inzicht, lef en respect.
De zo karakteristieke verspringende blokkenvorm is behouden. Dit keer niet met gesloten volumes, maar met transparantie en groen, de buurt en de locatie omarmend. Een gezond, duurzaam en flexibel gebouw met maatschappelijke betekenis is gerealiseerd. Buurt en gebruikers zijn enthousiast, aan de leegstand is direct een einde gekomen en de hele omgeving heeft een positieve impuls ontvangen door dit nieuwe icoon aan de Amstel.