Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Samenwijsaccommodatie Torenlei, Esbeek

S (gebouw)

Projectomschrijving

In 2012 werd de kerk van Esbeek aan de eredienst onttrokken. Voor de leefbaarheidsorganisatie Coöperatie Esbeek en de gemeente Hilvarenbeek aanleiding om de kerk om te vormen tot een samenwijsaccommodatie voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het voor decennia weer veiligstellen van de centrale positie van het kerkgebouw binnen het dorp was het doel.

Een kerk is een samenkomstgebouw evenals een school dat is. Maar  dat het monument zich met beperkte aanpassingen hiervoor zou lenen. Dat bleek onjuist wantde vereisten van een school zijn anders dan die van een kerk. Een school moet extravert, licht en comfortabel zijn. Het gebouw omvat 6 lokalen, ruime leerpleinen, een speellokaal en een peuterspeelzaal. Zoals een schip in de fles is een lichtkleurige houtconstructie als drager voor de nieuwe inbouw gekozen en dat geeft, in een subtiel contrast met het monumentale metselwerk, het gebouw een nieuwe, eigen identiteit.

De hoge, bestaande kerkramen boden daglicht maar geen contact met de buitenwereld. Er zijn nieuwe raamopeningen gemaakt en daarmee is een relatie tussen de school en het dorp tot stand gebracht. Als een letterlijke nieuwe, eigentijdse laag zijn de ramen in de vorm van erkers op de bestaande gevels aangebracht, zij vormen dé verbinding met de omgeving.

Innovatieve toepassingen van o.m. een zonnestroominstallatie, een lucht-water warmtepomp en een capillair vloerverwarmingssysteem zorgen tezamen met een optimale isolatie van de dakhuid en de wandopeningen en ondanks ongeïsoleerd gebleven spouwmuren, toch voor een goed binnenklimaat bij een acceptabele exploitatielast.
De eerste reacties van de gebruikers en de bevolking van Esbeek maar ook van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, wijzen erop dat de omvorming is geslaagd en de kerk weer voor jaren het middelpunt van Esbeek zal zijn.