Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Superlocal Pavilion, Kerkrade

S (gebouw)

Projectomschrijving

Doel van het SUPERLOCAL PROJECT is het bouwen met 100% gerecycled materiaal. Dat vraagt om een andere projectaanpak dan in een regulier bouwproces. Constructeur Volantis bepaalt welke materialen en elementen uit de flat herbruikbaar zijn. Het architectenbureau Maurer United Architects is in het ontwerp gebonden aan deze herbruikbare elementen in plaats van nieuwe onderdelen. Sloopbedrijf Dusseldorp is leverancier van de bouwmaterialen, die ze oogsten tijdens de sloop van de flat. De aannemer, Bouwbedrijven Jongen is afhankelijk van de staat en kwaliteit van de geoogste materialen. Opdrachtgever HEEMwonen, gemeente Kerkrade en IBA Parkstad hebben de ambitie en uitgangspunten van het concept bewaakt en gecoördineerd
In juni 2017 is gestart met de sloop en ‘demontage’ van een van de flats. Daarbij zijn drie constructieve betondelen van een appartement gebruikt voor de bouw van een paviljoen. Deze delen zijn uit de flat gezaagd, opgesplitst en daarna uit gehesen. Het was een test hoe de betonnen units hun reis door de lucht en op de vrachtwagen zouden doorstaan: ontstaan er scheuren? Is de maatvoering nog altijd zoals op tekening? Hetzelfde geldt voor de kleinere elementen, zoals kozijnen en installatie-onderdelen: komt het op de manier uit de flat zoals van tevoren bedacht? De logistiek bleek onverwacht een grote uitdaging: sommige materialen komen pas in een laat stadium bij de sloop vrij, terwijl deze onderdelen al nodig waren voor de bouw.
Het SUPERLOCAL PAVILJOEN bevat de belangrijkste elementen van een reguliere woning, zoals een keuken, toilet, verwarmingsinstallatie en trap. Het gebouw wijst uit of 1-op-1 hergebruik van (sloop)materialen uit de flats economisch, technisch en maatschappelijk haalbaar is. De kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling en realisatie van dit gebouw wordt direct vertaald naar de verdere gebiedsontwikkeling. Op dit moment functioneert het paviljoen als expo- en informatieruimte van het SUPERLOCAL project.