Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Sustainable House of God, Edam

S (gebouw)

Projectomschrijving

De kerk is getransformeerd in een woning door de plaatsing van een 'doos', met hierin alle ondersteunende en meer besloten functies van de woning. Op deze wijze is de ruimtelijkheid van de kerk behouden gebleven. Door de doos tegen het naastgelegen gebouw te schuiven, kon gebruik gemaakt worden van natuurlijke ventilatie en daglicht voor de slaapkamers. Het ontwerp biedt in de verkeersruimten van de woning ook ruimte voor werkplekken en opslagruimte. De routing en trappen zijn zo ontworpen dat er een steeds veranderend perspectief op de tuinen en de kerk geboden wordt. De route eindigt op de tweede verdieping in de badkamer. Hier zit het bad vlak voor het roosvenster van de gevel van het gebouw.

Door de op het groen georiënteerde gevels op verschillende plaatsen te openen door de toevoeging van glas, ontstaat een sterke link naar de tuinen. Deze glazen vliesgevels zijn bedoeld om een eigentijds element in te voegen.

Het gebouw kan in zijn eigen energie voorzien. Er is een geothermische bron voor verwarming en koeling en op het dak van de nieuwe garage zijn zonnepanelen gepland. Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt in termen van een circulaire aanpak. Zo zijn bijvoorbeeld de houten lamellen van het kerkplafond hergebruikt voor de pas gerenoveerde plafonds.
Het resultaat is een mix van lokale geschiedenis en eigentijdse architectuur.