Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Groot Hertogin, Den Haag

S (gebouw)
.

Projectomschrijving

Aan de Laan van Meerdervoort, nabij het Vredespaleis, ligt het voormalige kantoorgebouw Sorghvliet. Het monumentale gebouw naar een ontwerp van architect J.W. Janzen is tussen 1954 en 1956 gebouwd in opdracht van de Arabian-American Oil Company en is en een fraai voorbeeld van wederopbouwarchitectuur. Syntrus Achmea heeft KOW gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken om het kantoorgebouw te transformeren tot woongebouw en hiervoor een ontwerp te maken.

De ‘Groot Hertogin’ bestaat uit 85 moderne en luxe appartementen van 55 m2 tot 117 m2, inclusief twee toegevoegde penthouses. Bij de transformatie is de kenmerkende en exclusieve uitstraling van het gebouw behouden. De bestaande constructie met in het werk gestorte kolommen, balken en prefab gevelelementen is gehandhaafd. Veel unieke details bleven intact, zoals de marmeren trap, de glazen liftkooi en het prachtige trappenhuis bij de nevenentree.

Alle woningen zijn voorzien van een royale buitenruimte. Hiertoe zijn aan de voor- en achtergevel balkons gehangen die zo goed zijn ingepast dat het lijkt of ze altijd al onderdeel van het gebouw uitmaakten. De balkonplaten zijn ontworpen naar het profiel van de luifel en de balustrades hebben hetzelfde luspatroon als de bestaande hekwerken.

De transformatie, uitgevoerd door Koopmans TBI, van het 10.000 m2 grote gebouw levert een bijdrage aan de verduurzamingsopgave in Nederland. Door het pand niet te slopen en bestaande casco te gebruiken werd niet alleen veel materiaal bespaard maar werd door het beperken van transportbewegingen ook de CO2 uitstoot sterk gereduceerd ten opzichte van sloop/nieuwbouw.

De 85 woningen zijn aangesloten op stadsverwarming en voorzien van vloerverwarming en gebalanceerde WTW ventilatie. Alle appartementen zijn gasloos en ‘all electric’. Na de  transformatie heeft het gebouw een Energie-index van 0,9 wat overeenkomt met Energielabel A.