Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatiegebouw Matrix TU/e, Eindhoven

S (gebouw)

Projectomschrijving

Samen met de TU/e en de gebruikers heeft Inbo gebouw Matrix getransformeerd tot een nieuwe, inspirerende plek waar de ingenieurs van de toekomst samenwerken. Gebouw Matrix is opnieuw een vanzelfsprekende plek op de Campus.

Van origine (1957) is het een ‘hal voor niet-stapelbare onderzoeksfuncties’ die in de loop der jaren flink heeft  ingeboet op haar heldere functionele en ruimtelijke opzet. Door de komst van het Equipment & Prototype Center (EPC), TU/e Innovation Space (ISP), en de faculteit Scheikunde, kreeg Matrix haar bijzondere positie als dynamisch knooppunt op de TU/e weer terug. Een gebouw waar dingen worden bedacht, onderzocht en ontdekt maar waar ook ruimte is voor bezoek, presentatie en vergadering. Alles draait om creatie, kruisbestuiving en spin-offs. Daarvoor is lucht, licht en ruimte nodig.

Zo is de hoofdentree verplaatst en zorgen verdiepingshoge glazen puien voor contact en maximale transparantie. Het kleur- en materiaalgebruik is ingetogen. Niet de architectuur, maar gebruikers, middelen en producten zijn leidend. Zo ontstaat een open en uitnodigende omgeving, waar alles zichtbaar en voelbaar is. De bijzondere opstellingen en prototypes die het EPC maakt, verdienen het ook om gezien te worden.

Hetzelfde geldt voor de volledig transparante workshopruimtes van Innovation Space. ISP faciliteert interdisciplinair onderwijs, ondernemerschap en technische ontwerpen. Onderzoek en onderwijs vinden nu tegelijkertijd plaats. Ingrepen in de vloeren van de werkplaatsen voorkomen trillingsoverlast in de onderwijsruimtes.