Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Winkelcentrum Koningshoek, Maassluis

S (gebouw)

Projectomschrijving

Maassluis is een stad aan het water, waar het vroeger gonsde van de activiteit. Van stoere zeelui en drukbezochte markthallen. De architectuur van het vernieuwde Winkelcentrum Koningshoek is gedrenkt in dit Maassluisse DNA: een breedgeschouderd gebouw dat indrukwekkend de hoogte ingaat met robuuste units die bestaan uit frisse bakstenen en betonnen details.

De opgave was het sterk verouderde winkelcentrum te renoveren. Onduidelijke ingangen, gefragmenteerd parkeren en dode muren moesten worden weggenomen. Het naar binnen gerichte winkelcentrum werd ‘omgekeerd’, waardoor het een open en transparant gebouw met grote puien van glas en uitnodigende entrees is geworden.

Sociale duurzaamheid stond voorop. Zo zijn er op twee knooppunten in het winkelcentrum thematische pleinen gerealiseerd, waar mensen van alle leeftijden actief en gezellig samenkomen. De open winkelstraat geeft het gevoel over een bezige markt te lopen.