Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

ZEE Smartlofts, Amsterdam

S (gebouw)

Projectomschrijving

Samen met een bouwgroep van 26 huishoudens heeft Space&Matter de voormalige Modeschool van 4200 m2 aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam Oost getransformeerd naar 25 appartementen.

De voormalige modeschool bestaat uit twee eigentijdse gebouwen daterend uit 1914 en 1969. De gebouwen hebben een complete duurzame make-over gekregen. Alle ramen zijn vervangen, alle wanden zijn geïsoleerd en er is een warmte- en koude opwekkingssysteem op zonne-energie geïnstalleerd. Daarmee is het project 80% energieneutraal. Het 1914 gedeelte is uitgebreid met een dakopbouw met daarin twee penthouses.

In totaal bestaat het gebouw uit 25 Smartlofts met een vrije hoogte van 4,5 meter. Dit maakt het voor bewoners mogelijk om creatief om te gaan met de indeling en het woonoppervlak door middel van een entresol te vergroten.
De omvang van de appartementen varieert van 44 m2 tot 218 m2 voor het grootste penthouse. De verscheidenheid van de appartementen zorgt voor een gemengde woongemeenschap.

Vanaf de eerste dag is de bouwgroep betrokken geweest bij het ontwerp. Naast het ontwerpen van hun eigen woning samen hun architect was de bouwgroep ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de collectieve ruimte.
Bij een Smartlofts woongebouw zijn diverse collectieve ruimtes inbegrepen. Bewoners delen een grote gezamenlijke lounge op de begane grond, een gastenverblijf, een dakterras en een grote binnentuin.