Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Zorghotel Domstate, Utrecht

S (gebouw)

Projectomschrijving

Na een tijdelijke bestemming als appartementencomplex heeft voormalig reactiverings-centrum Albert van Koningsbruggen zijn oorspronkelijke zorgbestemming weer teruggekregen. In het gebouw uit de jaren ’70 van de vorige eeuw is nu een integraal zorgconcept gerealiseerd. Het programma bestaat uit een zorghotel voor kortdurende revalidatie met luxe zorgkamers, een onderzoeks- en behandelcentrum, een restaurant en werkplekken.

Alle functies zijn georganiseerd rondom een patio, die opnieuw is ingericht. In het zorghotel staan de principes van ‘healing environment’ centraal. Zowel het gebouw als de inrichting dragen bij aan een optimaal herstel, waarin bewust wordt omgegaan met stressreductie, het welbevinden en de gezondheid van gasten. De eenpersoons zorgkamers bieden optimale privacy en rust. De wacht- en gespreksruimten zijn zodanig ingericht dat zij bijdragen aan een ontspannen sfeer en maximale bewegingsvrijheid. Hier zijn geen drempels, brede deuren en de tuin is gemakkelijk toegankelijk.

Bij de renovatie is het gebouw tot op het casco gesloopt en heringedeeld, met respect voor de waardevolle architectonische elementen, zoals het trappenhuis en de vormgeving van de achtergevel. Het ontsluitingsprincipe van de hoofdtrap achter de liften is aangepast, zodat er meer vloeroppervlakte beschikbaar is gekomen voor algemene voorzieningen. Daarnaast is het dak van het opleidingslokaal verhoogd, waardoor niet alleen meer daglicht naar binnen valt, maar tevens ruimte is ontstaan voor een oplopende tribune. Ook het volledige installatiepakket is vernieuwd en verduurzaamd (warmtepompen, pv-panelen).

Om de gevel een hoogwaardige uitstraling te geven is gekozen voor een upgrade met natuursteen bekleding. Verder is t.b.v. de verduurzaming de gevel opnieuw ingedeeld en voorzien van aluminium kozijnen met hoogwaardig isolatieglas. Daarbij zijn alle zorgkamers voorzien van ruime glaspartijen om het uitzicht te vergroten. De kamers zijn uitgebreid met een balkon, hetgeen extra kwaliteit aan de verblijfsruimten toevoegt en hen optisch vergroot. Lage balustrades zorgen hier voor optimale zichtlijnen naar buiten, ook voor bedlegerige gasten.