Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Entreegebied Unesco Werelderfgoed Kinderdijk

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Het landschappelijke ensemble van molens en gemalen in Kinderdijk werd in 1997 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Van de één op de andere dag werden de kades overlopen door busladingen toeristen en veranderde Kinderdijk in een logistieke ramp. De kades van het entreegebied veranderde in een parkeerplaats, het krakkemikkige IJsvereniging clubhuisje verbouwd tot een provisorische souvenirshop en de kade gevuld met toiletcabines. Bij aankomst waren de molens verdwenen achter een muur van toeristische wildgroei.

Nu is het entreegebied tot Kinderdijk volledig vernieuwd en zijn de molens bij binnenkomst weer in alle glorie te zien. Een reeks strategisch geplaatste bruggen vormen samen twee nieuwe assen die de verschillende nieuwe en bestaande bezoekersfaciliteiten met elkaar verbinden. Deze twee assen vormen samen met de architectuur een helder lijnenspel dat naadloos aansluit bij de lange kades van het molenlandschap. De twee assen ontvlechten op ingenieuze wijze de verschillende bezoekersstromen en spreiden de druk op het gebied. Nu hebben de individuele- en groepsbezoekers een eigen entree. De individuele bezoekers komen binnen bij het nieuwe bezoekerscentrum aan de Middelkade. Terwijl de groepsbezoekers binnen komen bij het nieuwe ontvangstgebouw aan de Molenkade. Ook is het 19de eeuwse Wisboomgemaal nu direct te bereiken vanuit het entreegebied en daarmee een integraal onderdeel van het bezoek.

De vormgeving en positie van het bezoekerscentrum heeft de lange lijn van de kade in ere herstelt. Het bezoekerscentrum staat grotendeels in het water en zweeft net boven de kade. Zo loopt de kade onder het gebouw door het entreegebied in. Dit wordt versterkt door het atrium, hier opent het gebouw zich naar de twee belangrijkste elementen van het polderlandschap: het alom aanwezige water en de Hollandse lucht. Het ontvangstgebouw zijn samen met het natuureducatie gebouw en het hulpgemaal gepositioneerd rond verschillende zicht-assen. Samen met de terughoudende vormgeving zijn de gebouwen visueel ondergeschikt aan het landschap en het naastgelegen Wisboomgemaal. Vanaf de lekdijk gezien vallen deze gebouwen volledig weg en is het Wisboomgemaal nog steeds de blikvanger.