Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Stadskantoor en stadhuis Hengelo

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Midden in het kloppend hart van Hengelo heeft het nieuwe stadhuis Hengelo vorm gekregen. Het ensemble bestaat uit het bestaande monumentale stadhuis en het nieuwe stadskantoor. Het gehele ontwerp toont respect voor het Rijksmonument van architect J.F. Berghoef en legt in de nieuwbouw de nadruk op de Hengelose romantiek en traditie. Deze aanpak geeft de gebouwen een typische Hengelose uitstraling met een karakteristieke knipoog naar het verleden en blik op de toekomst van de stad. De twee naast elkaar gelegen en verbonden gebouwen zijn functioneel één geheel. Ze versterken het stedelijk weefsel en behoren weer toe aan alle Hengeloërs.

Het bestaande stadhuis is onderdeel van het collectief geheugen van de gemeente en maakt nadrukkelijk deel uit van het stadsleven door de vele evenementen die er plaatsvinden. Bijzonder is dat het een van de weinige behouden gebouwen uit de wederopbouwperiode is met een niet-modernistische architectuur maar met een samenspel van traditionele en Europese bouwstijlen. Het gerestaureerde en gerenoveerde stadhuis kent een herziene functionele indeling, waarbij de bestaande structuur maximaal is behouden en, waar noodzakelijk, versterkt met enkele krachtige ingrepen.
In het nieuwe stadskantoor is een mix van hedendaagse technieken en productiemethoden gecombineerd met traditionele elementen uit de omgeving: staaltechniek, vakwerkboerderijen, zouttorens en natuurlijke streekmaterialen zoals hout en baksteen.

Met het nieuwe stadhuis Hengelo geeft de gemeente een krachtige impuls aan haar binnenstad. Jaarlijks komen er zo’n 100.000 bezoekers naar de gemeentebalies, die deels ook het centrum in wandelen. Daarnaast komen zo’n 700 werknemers bijna dagelijks naar hun kantoor dat voorheen ver buiten het centrum lag. Zowel stadskantoor als stadhuis vormen een ontmoetingsplek voor exposities, (publieke) overleggen en presentaties: een plek waar inwoners, politici, ondernemers en verenigingen elkaar treffen. Het aangrenzende plein wordt heringericht waarmee het gehele gebied transformeert tot een warme en sfeervolle plek voor en van alle Hengeloërs.