Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Concertgebouw De Vereeniging, Nijmegen

Renovatie

Projectomschrijving

Door musici uit binnen- en buitenland wordt De Vereeniging geroemd om z’n akoestische kwaliteiten en vaak in één adem genoemd met het Concertgebouw in Amsterdam en de Musikverein in Wenen. Van oorsprong had het gebouw een sterke relatie met z’n parkachtige omgeving was er een belangrijke balans en samenhang tussen binnen en buiten. De afgelopen eeuw is het gebouw stevig aangepast aan de veranderende gebruikseisen, waardoor de ruimtelijke kwaliteit grotendeels verloren is gegaan. In oktober 2011 sloegen Braaksma & Roos Architectenbureau en Stadsschouwburg en De Vereeniging Nijmegen de handen ineen voor het opzetten van een integraal masterplan voor het interieur en exterieur van het iconische rijksmonument. Van een donker, ontoegankelijk concertgebouw transformeerden wij De Vereeniging tot een lichte en gastvrije publiekstrekker waarin de samenhang van gebouwdelen, de transparantie en de heldere logistiek in ere zijn hersteld.

Duikend in het verhaal van De Vereeniging ontdekten wij hoe rijk en feestelijk het gebouw door Oscar Leeuw was ontworpen, maar na een eeuw van verbouwingen is de eens zo heldere structuur volledig vertroebeld. Het team koos niet voor reconstructie, maar voor het creëren van helderheid en een nieuwe interpretatie op de feestelijke sfeer van honderd jaar geleden. Een duurzaam monument is immers adaptief en aanpasbaar aan veranderend gebruik in de toekomst. Onze ingrepen resulteerden in een hernieuwde helderheid en samenhang tussen de verschillende ruimtes, verbetering van de energieprestatie en een overzichtelijke uitbreiding ten behoeve van geoptimaliseerd gebruik.  

De ontvangsthal en het Grand Café zijn weer in hun oorspronkelijke rijke uitstraling hersteld. Na een grondige herstructurering zijn alle publieksfuncties geclusterd rondom de centrale foyer en weer logisch bereikbaar voor gasten. Door het gebruik van glas bij het Grand Café en in de backstage, creëren we transparantie en is de verbinding tussen binnen en buiten weer zichtbaar. Ook de Grote Zaal is volledig verduurzaamd en voorzien van optimale akoestiek en innovatieve technische installaties.

Achter de schermen van het theater hebben we de smalle gangen van de backstage opengebroken en diverse niveauverschillen glad gestreken. Daarnaast is de achterzijde van het pand toegankelijk gemaakt voor vrachtwagens. De artiestenruimtes zijn gemoderniseerd en op de eerste etage kunnen zij terecht in een lichte, polyvalent in te delen ruimte met prachtig uitzicht over de stad. Door het palet van het monumentale deel als uitgangspunt voor de nieuwbouw te gebruiken wordt het duidelijk een geheel. Oorspronkelijke materialen komen op gepaste wijze terug waardoor oud en nieuw samensmelt als één.

Mede inzenders
Initiatiefnemer: Gemeente Nijmegen & Stadsschouwburg en De Vereeniging
Opdrachtgever: Gemeente Nijmegen
Architectenteam: Simon Streit, Job Roos, Marianne van der Sanden, Arie Vreugdenhil
Interieur: Peter Sas, Van der Plan Meubel & Project, Beersnielsen Lighting Designers
Landschap: Marlies van Diest
Bouwmanagement: PRO Consultants
Adv. constr.: Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
Adv. inst.: K&R Constltants
Adv. akoestiek: Peutz
Adv. Theater: Theateradvies B.V.
Adv. Horeca: Moerkerk Advies
Aannemer: De Bonth van Hulten, Homij, BAM Techniek, StaPoTech, Schakel Schilderbedrijf, van Wijnen, van Tienen.