Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Denise (De Nieuwe Internationale School Esprit), Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Paul de Ruiter Architects transformeerde voor DENISE een voormalig onderwijsgebouw uit 1959 tot een moderne school die voldoet aan alle hedendaagse eisen van onderwijshuisvesting. Het monumentale pand, ontworpen door de bekende architect Jan Leupen, werd in ere hersteld en zo aangepast dat het voldoende ruimte biedt voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

De Nieuwe Internationale School Esprit (DENISE) is onderdeel van de Esprit Scholengemeenschap in Amsterdam. De school heeft een internationaal karakter en biedt primair- en voortgezet onderwijs. Het onderwijsgebouw uit 1959 werd getransformeerd tot een moderne school die voldoet aan alle hedendaagse eisen van onderwijshuisvesting. Het monumentale pand, ontworpen door Jan Leupen, werd in ere hersteld en zo aangepast dat het voldoende ruimte biedt voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

Het gebouw heeft een Orde 2 status dat zowel voor het schoolgebouw als de vleugel met de gymzalen geldt. Dit betekent dat de hoofdstructuur en het beeld behouden moesten blijven. Het oorspronkelijke gebouw had een aantal zeer gewaardeerde kwaliteiten die tijdens de renovatie zijn behouden: het glasmozaïek van Harry van Kruiningen dat door de gemeente aangeduid is als naoorlogse wandkunst, de hoge ruimtes, de grote glazen puien en de  brede gangen en het theater in het hart van het gebouw.

Door het maaiveld te verlagen en de bestaande entree aan te passen, werd het souterrain de nieuwe begane grond die ruimte biedt aan primair onderwijs. Alle lokalen op deze verdieping zijn aan de gevel gelegen en kunnen geclusterd worden door in tussenmuren opgenomen schuifwanden. De glazen puien van vloer tot plafond zorgen vooruitzicht en rijke inval van natuurlijk daglicht. Elk klaslokaal heeft via een eigen buitendeur direct toegang tot het speelterrein waardoor alle klassen onafhankelijk van elkaar naar buiten kunnen.