Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Diamantbeurs, Capital C, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

De Diamantbeurs in Amsterdam, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor de creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om het gebouw in oude glorie te herstellen, onderging het een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van ZJA in samenwerking met Heyligers Design + Projects. Daarnaast is het gebouw grotendeels teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel. De renovatie omvatte naast de restauratie van monumentale kenmerken en de aanpassing van het interieur voor gebruik als een moderne, flexibele kantooromgeving, ook de toevoeging van een nieuwe blikvanger, een koepel van glas en staal; de High Light.

Reconstructie van originele monumentale elementen
Als onderdeel van de restauratie zijn de originele monumentale kenmerken zorgvuldig gereconstrueerd op basis van archieftekeningen en foto's. Op het dak zijn twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld. Daarnaast is niet alleen de ingang van de Diamantbeurs teruggebracht naar haar oorspronkelijke plaats, ook is het originele tegeltableau van de ingang van de voormalige Incasso Bank in oude glorie hersteld.

In de monumentale hal zijn ramen toegevoegd, zodat daglicht gemakkelijk binnen kan dringen. Samen met de speciaal voor de hal ontworpen lamp is zo een aangename ruimte gecreëerd met veel daglicht en ruimte voor tentoonstellingen.

De High Light
De Diamantbeurs is niet alleen teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp van Gerrit van Arkel, maar heeft ook een opvallende, ruimtelijke dakopbouw van glas en staal gekregen; de High Light. De structuur van de koepel is transparant, licht en open. De glazen dakopbouw verwijst naar de geschiedenis van het gebouw als het centrum van de internationale diamanthandel. Als een geslepen diamant schittert deze in het licht en laat de Diamantbeurs weer stralen.