Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

ERA Flats Ommoord, Rotterdam

Renovatie

Projectomschrijving

Vier hoge galerijflats in de wijk Ommoord zijn in bewoonde toestand ingrijpend gerenoveerd. De flats zijn mooi verweven in de stedenbouwkundige structuur van  Lotte Stam-Beese. Gebouwd eind jaren ‘60 zijn ze als een van de eerste flats uitgevoerd met het zogenaamde ERA bouwsysteem.

Bij diverse eerdere renovaties hebben de gebouwen een deel van hun robuuste en heldere karakter verloren. De huidige entree mist de gewenste schaal, ruimtelijkheid en vrije zichtlijnen en daarmee het gevoel van thuiskomen die deze industriële iconen verdienen.

Samen met Woonstad hebben we gezocht naar een invulling waarbij de gewenste labelsprong (E/F naar A), het benodigde groot onderhoud in de woningen en aan de schil gecombineerd kan worden met het terugbrengen en versterken van het krachtige karakter. De bestaande kozijnen worden geschilderd in een rustige bruin-beige kleur en voorzien van nieuw HR++ glas en ventilatieroosters. Het vernieuwen van keuken, badkamer en toilet wordt gecombineerd met het aansluiten van de woningen op stadsverwarming (restwarmte). Geheel in bewoonde toestand.
Door zowel de hekwerken als de consoles antraciet te schilderen komt de horizontale betonnen structuur weer in de hoofdrol. De kopgevels en de plint worden met een systeem van minerale steenstrips (Sto) + isolatie bekleed. Een lichte kunststeen gevelband zorgt voor behoud van het heldere herkenbare gevelbeeld.

De nieuwe entree wordt gevormd door twee robuuste prefab betonnen L-elementen passend bij de schaal en karakter van het gebouw. Door de postkasten in twee ‘sub ruimten’ direct naast de entree te plaatsen, wordt een nieuwe overzichtelijke veilige entreeruimte gecreëerd.

Kwetsbare aansluitingen, zoals bij de bergingsdeuren worden voorzien van lichtbeton kolommen, afgedekt door doorlopende prefab band (t.p.v. de 1e verdiepingsvloer). Door deze prefab band te voorzien van LED verlichting zijn de flats nu rondom verlicht. Dit zorgt voor een naast extra sociale veiligheid voor een mooie prettige manier van thuiskomen.