Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gemeentehuis Geldrop-Mierlo, Geldrop

Renovatie

Projectomschrijving

Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo is duurzaam gerenoveerd en uitgebreid met een vergadercentrum. Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten. Het gemeentehuis heeft 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750m2 groot en telt nog eens circa 50 flexwerk- en vergaderplekken.  De multifunctionele raadsopstelling maakt veelzijdig gebruik mogelijk van bijeenkomsten tot 100 bezoekers.

Onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. De bestaande situatie mist de uitstraling van een openbaar gebouw. Het gemeentehuis bestond uit twee met elkaar verbonden gebouwen; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa stond. Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jaren tachtig gebouw om de monumentale kwaliteit van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex. De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee kantoorvleugels. De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels en communiceert een uitnodigend openbare karakter, het verbindt zich met de gemeenschap. Andersom opent het nieuwe lichte vergadercentrum zich naar buiten, je beleeft het boomrijke landschap en het kasteel Geldrop in het interieur.

Het ontwerp en uitvoering van de bouw is een dynamisch proces geweest waar de opdrachtgever tussentijds PvE uitgangspunten heroverwoog en bijstelde. Hier zijn alle partijen flexibel mee omgegaan zodat de functionele, esthetische en duurzame doelstellingen waar zijn gemaakt. Het gebouw is gasloos all electric uitgevoerd met energielabel klasse A+++ en EPC waarde = 0,63.