Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gemeentehuis Súdwest-Fryslân (Súdwesthûs), Sneek

Renovatie

Projectomschrijving

Het Sûdwesthûs is de centrale huisvesting voor alle gemeentediensten in Sneek. Na het samenvoegen van 89 kernen in de nieuwe gemeente Súdwest-Fryslân ontstond de grootste gemeente van Nederland naar oppervlakte. Sneek werd aangewezen als locatie voor een gezamenlijk gemeentehuis. Alle gemeentelijke diensten moesten worden gehuisvest in 22 panden rond de Marktstraat. Deze interessante opgave vroeg om een verantwoorde, respectvolle inpassing in de stad.

In het integrale ontwerpteam hebben we de diensten hun plek gegeven in de bestaande, deels monumentale panden van de gemeente, die ieder een eigen specifieke sfeer en rijke historische geschiedenis hebben, met het Stadhuis uit 1550 als centraal gebouw. Om ruimte te maken voor de bijna 700 ambtenaren hebben we het openbare publieksdeel van de gemeente verplaatst naar de overkant van de straat in een voormalig bankgebouw uit de jaren ’50. De geschakelde gebouwen vormen een prachtig decor voor de publiekontvangst, ontmoeting, ontspanning, besloten en open werkplekken. De rijke historie van de panden hebben we als inspiratiebron gebruikt voor het exterieur en het interieur. De diversiteit in architectuur en interieur is een verwijzing naar alle verschillende identiteiten die in deze grote gemeente voorkomen.

Het nieuwe Sûdwesthûs is in een multidisciplinair team gerealiseerd onder leiding van Bouwgroep Dijkstra Draisma. Inbo was verantwoordelijk voor architectuur en interieur, J.O.N.G. architecten voor restauratie en historie en Erik Overdiep voor het landschapsontwerp. Inbo maakte het voorlopig ontwerp tot en met uitvoeringsontwerp en deed de esthetische begeleiding. Gemeente Súdwest-Fryslân werd bijgestaan door ABC Nova om het proces van de verbouw te begeleiden.