Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gevelvernieuwing Lijnbaan, Rotterdam

Renovatie

Projectomschrijving

In de gevelvernieuwing van de Lijnbaan 35-43 worden de kwaliteiten van de wederopbouwarchitectuur van Rotterdam versterkt en gevierd. Het blok bestaat uit vijf winkelpanden in een tweelaags volume en ligt in het eerste deel van de Lijnbaan. Het pand behoort weliswaar tot het winkelgebied maar het maakt geen onderdeel uit van het wereldberoemde rijksmonument. De gevel hoort bij het Lumière complex, met de voormalige Lumière bioscoop op de hoek.

Architectonische positie
Het bestaande blokje kenmerkt zich door een hybride architectuur; klassiek door de verticale penanten en modern door de horizontale luifel. Het verband met de Lumièrehoek is verloren gegaan in 2005, toen deze vervangen is en de luifel hier verwijderd is. Dit gegeven, in combinatie met de wens van de opdrachtgever om de winkels zichtbaarder te maken, heeft ertoe geleid dat we besloten hebben om in het nieuwe ontwerp de luifel te verwijderen. Het gevolg is dat gevel nu in zijn geheel leesbaar is. Het tweelaagse volume past daardoor goed bij de overkant, dat ook twee lagen heeft en geen luifel.

Penanten en plint
De bestaande verticale metselwerk- en betonpenanten geven de gevel een mooi reliëf. De betonpenanten op de verdieping zijn daarom verlengd naar de begane grond, waardoor de verticale geleding sterker wordt. Het geheel staat op een nieuwe metselwerkplint met een dikke betonnen waterslag. De bakstenen zijn gemetseld in kettingverband, typisch voor de jaren ‘50, dat ook op de kopgevel is toegepast.

Steen, beton en messing
Het beton en de grijze baksteen sluit mooi aan op de bestaande gevel. De nieuwe stalen kozijnen hebben ranke profielen, gelijk aan de oude. De profielen zijn afgewerkt met koudgespoten messing, dat behandeld is met zuren, waarmee het een mooie patina glans krijgt. Het combineert goed met het beton en baksteen.