Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Honsbergen, Soest

Renovatie

Projectomschrijving

Seniorencomplex Honsbergen ligt in de wijk Klaarwater in Soest. In totaal 225 corridorwoningen zijn gelegen in drie van elkaar verschoven bouwdelen variërend in hoogte. Ieder bouwdeel heeft vanaf de oplevering in 1974 een eigen kleur balkonhek (gepoedercoat) gekregen in de kleuren blauwpaars, blauw en mintgroen. Opvallend is dat de woningen tot en met de 4e verdieping origineel wel brede balkons hebben gekregen en de hogere verdiepingen niet.
Het woongebouw is ingrijpend gerenoveerd. Zo zijn gevelpuien vervangen (HR++ glas) en hebben o.a. de installaties een flinke update gekregen. Daarnaast is er bij de renovatie voor gekozen om alle woningen een zelfde maat balkon te geven, zodat de balkons een goede opstelplaats hebben voor tafel en stoelen. Samen met het bouwteam is gezocht naar een efficiënte balkonuitbreiding. O.a. privacy schermen en stalen gevelbanden worden ingezet als draagconstructie. De nieuwe balkonuitbreidingen zijn met de stalen kaders duidelijk als nieuwe toevoegingen vorm gegeven. De kopse kanten van de balkons zijn uitgevoerd in gekleurd glas gelijk aan de bestaande hekken, waardoor ze zich subtiel bij het bestaande gebouw voegen.