Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Hoofdkantoor Van der Spek Vianen

Renovatie

Projectomschrijving

"Realiseer een toekomstbestendige en energieneutrale werkomgeving die familiair aanvoelt."

Dit was de uitvraag van Erik Lubbers, CEO van Van der Spek Vianen, een internationaal opererend bedrijf in verkoop, verhuur en service van bouwmachines. We zaten daarbij aan tafel in het oude kantoorpand, dat aan het einde van z’n levensduur was en allerlei bouwfysische gebreken vertoonde.

"Ik wil graag dat mijn mensen zich hier straks thuis voelen en met plezier naar hun werk komen." Deze opdrachtgever voelde perfect aan waar wij voor staan: stel de gebruiker centraal. Dit vormde de aanleiding om de medewerkers te betrekken in het ontwerpproces. Met als voorbeeld de workshop waarin medewerkers zelf het vloerpatroon en de kleuren bepaalden voor hun eigen kantoorruimte. Daarnaast kregen we opdracht het kantoor te verduurzamen met behoud van die delen van het pand die nog in goede staat zijn. De hoofddraagconstructie samen met fundering, vloeren en het dak zijn behouden en werd besloten remontabel te bouwen zodat toegepaste materialen in de toekomst kunnen worden hergebruikt.

Van der Spek opereert in een branche, waarin verticaal transport de boventoon voert, dit  gaf richting aan ons concept. Met het nieuwe expressieve gevelontwerp bleef de contour van het oude kantoorpand behouden, maar werd afscheid genomen van de sterke horizontale belijning. Voor de straatgevel zijn getordeerde lamellen ontworpen die direct zonlicht tegenhouden en verkeersgeluid verstrooien.

De interne verkeersruimte ligt nu aan de achterzijde van het gebouw wat de interactie en cohesie tussen de afdelingen ten goede komt. De centraal in het gebouw geplaatste bedrijfskantine draagt hier een steentje aan bij, waarmee vitaliteit onder de medewerkers wordt bevorderd. De lichtstraat met vide en glazen systeemwanden laten daglicht, wat stimulerend werkt en positieve energie geeft, tot diep in het kantoor doordringen.

In bouwteam verband is maatwerk gerealiseerd waar iedereen trots op is!

"Vooral mogelijk gemaakt door uitzonderlijk opdrachtgeverschap."