Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Parnassus toren, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

De Parnassusweg is in de loop der jaren van een verbindingsweg tussen Amsterdam zuid en Amstelveen uitgegroeid tot een onderdeel van een nieuw stedelijk gebied. De ontwikkelingen van de naastgelegen Zuid-as en de rechtbank aan de Parnassusweg zijn hiervan duidelijke voorbeelden.

De zeventiger jaren toren staat door alle ontwikkelingen niet meer solitair als hoogbouw. De context is ontwikkeld en verdicht. De toren was zeer gedateerd met betrekking tot gebruik, hedendaagse wensen/eisen en uitstraling. Door het casco te behouden en uit te breiden heeft de toren in basis een gelijke opzet als voor de renovatie. Door de gevel en landing van de toren op het maaiveld te herzien krijgt de Parnassus toren een tweede leven dat aansluit op gebruik en stedelijke inpassing.

De gevel is een modern ontwerp waarbij de betonnen borstweringen zijn vervallen en zijn vervangen door verdieping hoog triple glas gevat in antraciet gekleurd aluminium. Dit past bij de huidige kantoorwensen met minimaal onderhoud en comfort en maakt optimaal gebruik van het uitzicht.

De plint is uitgebreid met als doel om de aansluiting op de Parnassusweg en de kade van het Noorderamstelkanaal te verbeteren. Door een nieuwe verdieping te introduceren ontstaat een plein met aansluitend de lobby. Onder de lobby ligt een restaurant dat aan het water ligt. Publieke wandelroutes langs het water en over het entreeplein zijn toegevoegd waardoor het gebouw toegankelijk wordt en ingepast wordt in de omgeving.

Het gehele gebouw is voorzien van een WKO systeem en heeft per werkplek een volledig individueel regelbaar klimaat. De plafondpanelen zijn voorzien van akoestische, ventilatie en warmte/koude eigenschappen met als doel de vloeren vrij te kunnen invullen en met behoud van de zicht (gevel) op de omgeving.

Door alle aanpassingen sluit de toren aan op verwachtingspatroon dat past bij een toplocatie.