Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Potato Shed

Renovatie

Projectomschrijving

De Potato Shed vormt onderdeel van een in onbruik geraakt  boerderij ensemble.  De kwaliteit hiervan was dat deze nauwelijks was veranderd en zeer sober en eenvoudig is gebleven. Het voelde als het naar binnen stappen in het schilderij “De aardappeleters” van Vincent Van Gogh. Deze kwaliteit van soberheid en eenvoud wilden we behouden en vormde het “leitmotiv” voor het hele project.

 

Idee was om het oude karakter van het boerderij ensemble in stand te houden (of eigenlijk verbeteren) van woning met schuren. Daarom besloten we al snel dat de nieuwe woning een schuur uitstraling zou moeten krijgen. We hebben in de omgeving gezocht naar schuur karakteristieken en geabstraheerd en hergebruikt voor het ontwerp van de Potato Shed.

 

We zochten naar een houten gevelbekleding met deze “schuur”  kwaliteiten maar konden geen geschikte vinden. We hebben contact gezocht met verschillende leveranciers en uiteindelijk was een leverancier bereid om ons een stuk hout te sturen die nog niet was bewerkt. Wel was het hout al verduurzaamd met een afvalproduct uit de rietsuikerproductie. Na verduurzaming worden de balken gedroogd op aluminium latten, die later ook zichtbaar blijven in het hout. Het stuk hout was niet geschaafd en had (voor ons) een prachtige grove uitstraling, sober en eenvoudig. Bovendien zorgde de tekeningen van de aluminium latten voor een mooi ritmisch effect. We hebben daarom besloten om het hout alleen in stukken te zagen en verder niet te behandelen. Dit maakte de gevelbekleding ook een stuk goedkoper omdat we 2 stappen uit standaard het productieproces hadden geknipt.

Vanaf de straatzijde oogt de schuurwoning gesloten. Echter achter de open gevelbekleding zitten verborgen ramen en zijn er luiken geïntegreerd. De gevel is open waardoor licht en lucht naar binnen kan. In de zomer kan het hele huis open worden gezet zonder dat er ongenodigde gasten (dieren en mensen) binnen kunnen treden.  Daarnaast zorgt de open gevelbekleding voor een mooi ritmisch lichtspel.

Grote sculpturale en minimalistische openingen zijn gecreëerd die uitzicht bieden naar het prachtige landschap en binnen en buiten verbinden.

Om het sculpturale effect nog meer te vergroten is het dak ook met hout bekleed. Het gebouw oogt ogenschijnlijk simpel en eenvoudig maar in realiteit schuilt er veel complexiteit achter. Zo zijn er verholen goten toegepast, kozijnloze ramen en geïntegreerde luiken met verborgen ramen. Het huis is voorzien van de hedendaagse moderne technieken zoals balansventilatie met warmteterugwinning. Dit betekent wel dat al deze installaties pijpjes naar buiten moeten om de verse en vieze lucht af en aan te voeren. In totaal heb je voor een huis al gauw 5 pijpen die uit het dak komen. Om die reden hebben we een grote sculpturale schoorsteen ontworpen die al deze (vaak rommelig ogende) pijpjes uit het zicht houdt.  

Ook het interieur oogt zeer minimalistisch, sober en eenvoudig.  Alle binnendeuren zijn kozijnloos, installaties zoals afzuiging van de keuken in het plafond weggewerkt, en ramen lopen door van vloer tot plafond, waardoor binnen en buiten lijken te versmelten.