Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Verduurzaming kantoor Metropolitan, Amsterdam

Renovatie

Projectomschrijving

In opdracht van de maatschap Metropolitan heeft Heembouw kantoor Metropolitan, aan de rand van de Amsterdamse Zuidas, ingrijpend verbouwd en duurzaam gerenoveerd. Dit kantoor van 10.000m2 is in 1969 gebouwd, toen omgeving grotendeels uit sportvelden bestond. In de mondaine omgeving waartoe de Zuidas zich heeft ontwikkeld, was het pand gedateerd, zonder relatie met zijn nieuwe omgeving. Bovendien voldeed het niet aan het in 2023 verplichte energielabel C.

Maatschap Metropolitan zocht contact met Heembouw nav. een publicatie in het Financieele Dagblad over de Heembouw Quickscan. Deze rekentool geeft kantooreigenaren snel inzicht in het energielabel van hun pand èn hoe tenminste label C bereikt kan worden. Gesprekkenmet de klant leidden tot een compleet en integraal plan van Heembouw en haar architectenbureau Heembouw Architecten voor de verduurzaming en modernisering van het kantoor.

Heembouw startte in januari 2019 met de werkzaamheden. Het pand is omgebouwd tot multi-tenant gebouw en kreeg een transparante en esthetische make-over, waarbij het karakter van het gebouw is versterkt. De verschillende duurzaamheidsmaatregelen brachten het kantoor van label F naar A++. Bij de oplevering in november 2019, was Metropolitan al geheel verhuurd.

Vanuit de bestaande vormentaal is met ingrepen de relatie tussen het gebouw en zijn omgeving versterkt. Aan de noordgevel is de bestaande gevel opengemaakt, is de toiletgroep verschoven en is er een fraaie kantoorruimte ontstaan, met een weids uitzicht op de Zuidas. Op de begane grond is een werkcafé/lunchruimte gecreëerd. Doordat de plint van het gebouw hier veel transparanter is geworden, sluit deze ruimte nu aan op de publieke ruimte daarbuiten. Het houten plafond van de uitkraging is in detail naar binnen doorgetrokken, wat de relatie tussen binnen en buiten versterkt. Het gebouw opent zich naar de vele passanten. De kracht van binnenuit is versterkt, vorm volgt de functie.