Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Bunkerboerderij, Arnhem

Transformatie

Projectomschrijving

LOCATIE
Dit project, verbouwing van een bunkerboerderij, is gelegen op de Culturele Buitenplaats Koningsweg te Arnhem en is onderdeel van Fliegerhorst Deelen. Op deze plek, waar ooit Duitse bezetters gehuisvest waren, wordt nu een gevarieerde woon-werklocatie gemaakt die uitdaagt om de geschiedenis opnieuw vorm te geven. Met als doel dat Buitenplaats Koningsweg een thuis wordt voor creatieve ondernemers, die wonen en werken willen combineren in een groene, culturele enclave.

De bunkerboerderij is onderdeel van het deelgebied: Zeven Provinciën. Hier stonden oorspronkelijk 7 bunker-boerderijen. Op het eerste gezicht boerderijen maar verborgen achter die vermomming zaten de bunkers met wanden van 55cm dik, geen houten maar stalen luiken en volledig onderkelderd.  1 boerderij is in het verleden gesloopt en 1 bunkerboerderij (dit project ZP7A/B) is in de wederopbouwperiode flink onder handen genomen. De overige 5 zijn onaangetast gebleven en hebben nu een rijksmonumentale status gekregen.

BUNKERBOERDERIJ ZP7A/B
1942 werd de boerderij in opdracht van de Duitse bezetter gebouwd maar… niets is wat het lijkt. Een bunker vermomd als boerderij. In 1968 werd het een Militair hospital . Alles van cultuurhistorische waarde is in 1968 bij dit pand gesloopt en daarbij flink uitgebreid door een optopping en aanbouw. Alleen de kelder en kenmerkende schoorsteenschacht bleven intact. In 2019 onthullen we zijn ware aard. We zetten de oorspronkelijke dakvorm uit 1942 terug maar trekken zijn boerderij-vermomming uit. Resultaat is een robuuste grijze bunker met diepliggende ramen om heb massief te laten staan. Hierachter gaan twee duurzame woningen schuil.