Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

De Greswarenfabriek/Grescollege, Reuver

Transformatie

Projectomschrijving

Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) en de gemeente Beesel hadden een droom, een visie: creëer een contextrijke leeromgeving in een historisch icoon voor de regio Midden-Limburg, de Greswarenfabriek. In een gebouw waar midden vorige eeuw de keramische industrie hoogtij vierde. Door twee scholen (vmbo en havo onderbouw) en het bedrijfsleven te huisvesten in één pand komen leren en praktijk samen. Bovendien bevordert de transformatie de sociale samenhang en de leefbaarheid van de wijk én is het cultuurhistorische gebouw behouden.
De gemeente Beesel, SOML en de provincie Limburg sloegen de handen ineen om de waarde van dit rijke verleden te behouden. Onder regie en verantwoordelijkheid van HEVO en samen met haar ontwerp- en bouwpartners, durfden deze partijen ook de toekomst van dit icoon te herwaarderen met een geslaagde transformatie en herbestemming. In een uniek ontwerp- en bouwproces stonden centraal:

• Comfort en duurzaamheid vanuit het gebouwde: comfort heeft zijn grenzen en zou het altijd moeten hebben. Laat het gebouw leidend zijn voor comfortbeleving en haar grenzen hierin (in een werkplaats hoeft het niet meer dan 17°C te worden, dat muren ‘koude straling’ geven accepteren we en daar richten we op in).
• Respecteer en erken vakmanschap van begin tot einde (restaureren is iets anders dan vernieuwbouwen, dus faseer (eerst casco restauratie, dan een inbouwpakket) en selecteer daar partijen uit de regio op).
• Creëer samenwerking: anticipeer (en balloteer) op potentiële samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven (met een overmaat aan gerestaureerde (casco) ruimte zijn marktpartijen welkom die deze samenwerking omarmen. In het pand zijn ook een commercieel restaurant ('De Gresbuus'), de Rabobank en de heemkundekring) gevestigd.

Het Grescollege: een contextrijke mini-samenleving waar jong (nieuwe scholier) en oud (oude werknemer uit de omgeving) met recht trots
op zijn.

Mede inzenders
Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML)
Gemeente Beesel
Janssen Wuts Architecten B.V.
Klictet Advies bv
Goudstikker-de Vries B.V.
ZRi adviseurs ingenieurs B.V.
BOEi, Maasveste Berben Bouw - Kon. Woudenberg VOF
Van Heur Bouw & Onderhoud
Pevo van Montfort Elektro
Viltoonen installaties B.V.