Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

H-park, Hilversum

Transformatie

Projectomschrijving

Het complex aan de Oude Amersfoortseweg 121 - 131 in Hilversum heeft al menig gedaante- en functieverwisseling ondergaan. De fabriekshallen, ooit gebouwd door architect C. de Groot en de gebroeders Middag, kwamen in 2016 leeg te staan toen de Hogeschool voor de kunsten vertrok uit het gebouw. In opdracht van IVY Group werd een ontwerpstudie gedaan naar de mogelijkheden van het complex. Zowel de gemeente als opdrachtgever stuurden aan op het behoudt van het complex toen duidelijk werd dat de oude fabriek nog achter de toenmalig gevel aanwezig was.

De constructie en gevel van beide panden zijn behouden gebleven en volledig gerenoveerd met zoveel mogelijk behoud van het bestaande. De schoonheid en karakteristieke eigenschappen van de originele gevel zijn zoveel mogelijk hersteld naar een interpretatie van het historisch gevelbeeld. De uitdaging voor beide gebouwen lag voornamelijk in het verduurzamen van de gebouwen gecombineerd met behoud van de bestaande gevel, de kleurstelling en de nieuwe raampartijen. Bij het gebouw met de bakstenen gevel was het esthetisch en kwalitatief herstellen van deze enorm beschadigde bakstenen gevel (die ook nog eens in 4 verschillende periodes, fases en materialen gemaakt was) een grote uitdaging.

H-park is een combinatie geworden van behoud en herstel van het bestaande en de toevoeging van een nieuwe glazen kas die de complexen met elkaar verbindt door middel van prachtige, slanke plaatstalen spanten bedenkt met glas. Deze kas dient als letterlijke verbinding tussen de twee gebouwen en als figuurlijke verbinding tussen de diverse functie die het complex huisvest. De “huiskamer” van het complex is toegankelijk voor iedereen en tevens voor mensen uit de buurt.

Mede inzenders
Ivy group (opdrachtgever)
K. Dekker (aannemer)
JM van Delft (gevelbouwer)
Stackee Bouwadvies (constructeur)
Muisman en van Muijen (advies installaties)
Landmark Vastgoed Management (bouwdirectie)
BLR Biom (installaties W)
Alfatech (installatie E)
Adviesbrueau Vekemans (advies metselwerk)
Studio Rubiek (verlichting)
Portisa (badkamers)
Osiris Hertman (interieur werk-woonunites en logies)
Katten + Brans (landschapsontwerp)