Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

HSK hoogbouw en kloostercomplex Theodorahof, Zwolle

Transformatie

Projectomschrijving

Aan de Zwolse stadsgracht zijn een klooster uit de jaren dertig en een verzorgingsflat uit de jaren zestig getransformeerd tot woonruimte en uitgebreid met nieuwbouw. Het resultaat is een gevarieerde woonomgeving waarin de geschiedenis van de plek nog zichtbaar is.

Het kloostergebouw is in opdracht van het Rooms Katholieke kerkbestuur gebouwd als opvangplek voor kwetsbare vrouwen. In de 60er jaren moest deze huisvesting aan de nieuwe Wet op de Bejaardenoorden gaan voldoen. De representatieve voorbouw van het klooster werd toen gesloopt om een moderne uitbreiding in tien verdiepingen te bouwen. Wat restte van het klooster werd door deze ingreep aan het zicht onttrokken.

Een halve eeuw later kende slechts een enkele Zwollenaar het – deels cultuurhistorisch waardevolle – klooster nog. De kapel werd op zondagen nog gebruikt, maar verder was het klooster in onbruik geraakt. Ook de hoogbouw was niet meer geschikt voor ouderenzorg en kwam leeg te staan.

Herbestemming van het vastgoed bleek goede kansen te bieden en in geïnspireerde wisselwerking tussen alle betrokken partijen is een transformatieplan uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in twee projecten met een eigen karakter: ‘het kloostercomplex’ en ‘de hoogbouw’. Het klooster heeft zijn aanzicht en zijn eigen adres aan de straat teruggekregen. De hoogbouw is gestript en in de geest van de idealen uit de jaren zestig ‘licht, lucht en ruimte’ gegeven. Beide onderdelen voegen zich nu autonoom in de korrel en sfeer van het bebouwingslint.

De in het hart van het plan gelegen Theodorakapel heeft haar oorspronkelijke functie behouden. Dankzij de uitbreiding met facilitaire ruimten wordt de kapel nu ook voor andere activiteiten gebruikt. Na oplevering heeft de kapel de status gemeentelijk monument gekregen. De twee kloostertuinen hebben een intiem karakter en zijn publiek toegankelijk. Er is een aangename woonomgeving met karakter voor een gemêleerde groep bewoners gerealiseerd.