Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Nieuw Erasmusheem, Haren

Transformatie

Projectomschrijving

Het gebouw ‘Nieuw Erasmusheem’ is ontstaan uit het voormalig verzorgingshuis ‘Erasmusheem’ dat door Woonzorg Nederland in 1976 is gebouwd.

Na het vertrek van de zorginstelling gaf Woonzorg Nederland in 2017 de oorspronkelijke architect de opdracht het gebouw te transformeren naar zelfstandige toekomstbestendige 2- en 3-kamerappartementen voor senioren. Grootschalig onderhoud en energietransitie maakten onderdeel uit van de transformatie. Het resultaat? Het gebouw is spreekwoordelijk als een feniks uit de as herrezen. Is duurzaam, van label F naar label A, en heeft aan de binnenzijde een nagenoeg nieuwbouwniveau. Hierdoor is de levensduur van het ruim 40-jaar oude pand in elk geval met 20 jaar verlengd. De look en feel is aantrekkelijk door een nieuwe entree, de aanleg van een eigen buitenruimte en aanpassingen van het omliggende terrein. Kortom een circulaire transformatie die sloop/nieuwbouw overbodig maakte en hierdoor enorm kostenbesparend was.

In Nederland staan veel voormalige zorgpanden zoals het voormalige verzorgingshuis ‘Erasmusheem’. Woonzorg Nederland wil ‘De Gulden Feniks’ aangrijpen om aandacht te vragen voor de mogelijkheid om dergelijke panden een nieuwe toekomst te bieden in de vorm van toekomstbestendige zelfstandige seniorenwoningen of als toekomstbestendig verpleeghuis. Woonzorg Nederland speelt met dergelijke trajecten en ook het bouwen van verpleeghuizen en ontwikkelen van nieuwe woonvormen in op de snelle vergrijzing in ons land.