Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Oude stadhuis Harderwijk

Transformatie

Projectomschrijving

De gemeente Harderwijk wilde haar Oude Stadhuis herbestemmen met een eigentijdse culturele functie, en het pand weer openstellen voor publiek. De ambitie was om het historische pand weer beter leesbaar en tegelijkertijd beter bruikbaar te maken voor zijn nieuwe functies. De historische raadszaal - begin 18e eeuw rijk versierd met houtsnijwerk en goudleren behang - was eerst verboden terrein, maar ging gedurende het proces steeds meer onderdeel uitmaken van een integrale ruimtelijke visie.
 
Voor het ontwerp is er grondig onderzoek gedaan op technisch en bouwhistorisch vlak. De bevindingen zijn, samen met de wensen van de toekomstige gebruikers, vertaald naar een ontwerp waarbij historische en hedendaagse elementen niet als tegenstelling worden gezien, maar waarbij is gezocht om deze juist met elkaar te verzoenen. Deze subtiele integratie van heden en verleden is toegepast op het ruimtelijk ontwerp, de technische detaillering én het interieurontwerp.
 
Op de begane grond is links de barokke raadszaal en rechts de huiskamer als een hedendaagse tegenhanger, boven zijn theaterzalen en muziekkamers. Uitgaande van de opzet van barokke en klassicistische stijlkamers zijn deze ingericht met elk een kleur als drager. Details en sporen (oude tekeningen, behang- en verfresten, bouwsporen) die in het pand zijn gevonden zijn daarbij als inspiratie gebruikt.

Met de huidige verbouwing is de oorspronkelijke ruimtelijkheid zo veel mogelijk hersteld en zijn nieuwere tijdslagen uit het pand verwijderd om zo de ruimtebeleving te ‘ontstoren.’ De nieuwe representatieve vestibule is hersteld in de geest van de situatie van begin 19e eeuw. De vestibule, welke dateert naar een radicaal herontwerp uit 1837, is hersteld als centrale draaischijf van het pand.