Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

RCO House, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Het Koninklijk Concertgebouworkest is gevestigd in een voormalige kunstschool - een gemeentelijk monument ontworpen door architect H.P. Berlage uit 1908. Hiermee ging een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen thuisbasis voor staf en musici om te werken en te repeteren. De complexiteit van dit project zit vooral in het verenigen van de ruimtebehoefte, de zeer hoge akoestische en technische eisen en de wensen van monumentenzorg en omwonenden.

BALANS – Door de zorgvuldige restauratie van historische elementen, zoals de voor gevel, de dakkapellen en het trappenhuis met het groen geglazuurde wandtegelwerk, is de essentie van Berlage’s ontwerp opnieuw voelbaar gemaakt. Het ontwerp van de uitbreiding is in balans met het oude. De nieuwbouwgevel is, net als de bestaande gevel, uitgevoerd in rode baksteen met natuursteenaccenten. De nieuwbouw is met het monument verbonden door een glazen lichtstraat, als een soort witregel tussen heden en verleden.

ENSEMBLEZAAL - Binnen de contouren van de school is een ensemblezaal gerealiseerd door vier bestaande klaslokalen samen te voegen. De ruimte is geluiddicht en trillingvrij uitgevoerd als ‘doos-in-doos’, met dubbele wanden, vloeren, deuren en ramen. De akoestiek van de zaal is aanpasbaar middels elektrisch draaibare wandpanelen met een platte, geperforeerde geluidsabsorberende kant en een bolle diffuus reflecterende binnenzijde. Hierdoor is de zaal geschikt voor verschillende opstellingen en verschillende instrumenten.

HUIS VOOR DE MUZIEK – Het RCO House voorziet in een grote behoefte van de jonge orkestleden om buitenshuis te kunnen repeteren, zowel alleen als samen. In de nieuwbouw bevinden zich tien geluidsdichte oefenstudio’s. Met verschuifbare wandpanelen van eikenfineer is ook hier de akoestiek naar wens aan te passen. De techniek maakt integraal deel uit van de architectuur. Zo is de luchtafvoer van de oefenruimtes verwerkt in de plantenbakken van de daktuin. Hierdoor hebben de kantoormedewerkers en omwonenden een prettig uitzicht, niet op installaties maar op een groen dak.

Mede inzenders

Interieurontwerp: Team V Architectuur
Restauratie advies: architectenbureau Fritz
Grafisch ontwerp: Atelier René Knip
Adviseur constructies: SWINN Ingenieurs
Advies brandveiligheid: Nieman Raadgevende Ingenieurs
Adviseur E- en W-installaties: Overdevest Adviseurs
Bouwfysica, akoestiek en duurzaamheid: Peutz
Projectmanagement: Van Reisen Bouwmanagement en advies
Aannemer: Koninklijke Woudenberg