Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

The Lee Towers, Rotterdam

Transformatie

Projectomschrijving

De drie bekende Europointtorens aan het Marconiplein in Rotterdam zijn in het begin van de jaren zeventig ontworpen door Skidmore, Owings and Merrill (SOM). Twee torens kwamen, na het vertrek van de gemeentelijke diensten, leeg te staan. Deze torens hebben we getransformeerd tot 883 full service huurwoningen.

De grote uitdaging van de transformatie was om de drie-eenheid van het Europointcomplex te behouden. Dankzij een zorgvuldige analyse van de bestaande gevel zijn we tot een goede oplossing gekomen. Het bestaande kozijn dient als stelkozijn voor het nieuwe kozijn, waardoor het mogelijk was om de unieke vlakke detaillering en de gevelbekleding van travertin te handhaven. De nieuwe schuiframen hebben slechts een andere vlakverdeling. De kleur van het aluminium en het glas zijn exact gelijk aan de bestaande kozijnen in de derde toren. Het verschil tussen de woontorens en de kantoortoren is zo groot genoeg om de twee functies te herkennen en is klein genoeg om het complex nog altijd als een eenheid te zien.

De woningtypes in de torens variëren van studio’s van 40 m2 tot tweekamerappartementen van 70 m2. De bovenste twee bouwlagen zijn omgebouwd tot penthouses van 120 m2 over twee lagen. Boven op het dak van beide torens is een gemeenschappelijk terras voor de bewoners aangelegd.

Op de begane grond bevinden zich horeca en gemeenschappelijke faciliteiten (filmzaal, gym met sauna, wasserette). Het oude entreegebouw tussen de twee torens heeft plaatsgemaakt voor een tuin en een indrukwekkende luifel tussen het Marconiplein en de Galvanistraat. Twee glazen wanden onder de luifel definiëren een gemeenschappelijke lobby die de torens met elkaar verbindt. Met de materialen travertin, staal en glas, evenals met de detaillering continueren we het modernisme van SOM. De nieuwe publieke ruimte die  rond de torens is ontstaan verbindt het Europointcomplex opnieuw met de stad en de haven.