Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Breemarkt Breda

Transformatie

Projectomschrijving

Het creëren van een optimaal woonmilieu dat beantwoordt aan alle aspecten van hedendaags binnenstedelijk wonen, vormde een belangrijk uitgangspunt in de transformatie van de Breemarkt. De tweezijdige oriëntatie van de voormalige sportwinkel, met een voorgevel aan de Veemarktstraat én aan de Sint Janstraat speelt hierin een belangrijke rol. Door het casco van het bestaande gebouw terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm is op het dak van de nieuwe winkel aan de Veemarktstraat een besloten binnentuin ontstaan. Via deze tuin met fraai uitzicht over de binnenstad, worden de verschillende appartementen ontsloten. Naast betrokkenheid op deze rustige binnentuin, beschikken de appartementen vanuit hun woon- en slaapkamers over een mooi uitzicht op de Veemarktstraat of de Sint Janstraat. Door deze dubbele oriëntatie beschikken alle woningen over een aangenaam ruimtelijk interieur met afwisselende inval van het daglicht.

Qua architectuur is aan de Veemarktstraat gekozen voor een klassiek-eigentijdse uitstraling. Door het toepassen van grote raamkaders met Franse balkons en de keuze voor een rijke, duurzame natuursteen (Muschelkalk) in combinatie met wit gekeimd metselwerk is een stijlvolle gevel ontstaan die prachtig aansluit op het historisch ensemble van de binnenstad. Aan de Sint Janstraat bevindt zich op de begane grond de hoofdentree voor alle appartementen. De karaktervolle, bestaande gevel met grote gevelopeningen blijft hier grotendeels gehandhaafd. De inpandige buitenruimten voor de twee appartementen krijgen binnen deze gevelcompositie een logische plek.

Voor de binnentuin is gekozen voor een meer warme, natuurlijke uitstraling. Het gebruik van hout, stucwerk en groeninvullingen met bamboe draagt hier in grote mate aan bij. Met het plan Breemarkt wordt een nieuw gezicht gegeven aan een unieke locatie in de binnenstad van Breda, een bijzondere transformatie met een levendige mix van woningen, winkel en horeca.