Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Dalstaete, Zeist

Transformatie

Projectomschrijving

Het plan bestaat uit de transformatie van een in ongebruik geraakt kantoorgebouw naar appartementencomplex. De toevoegingen aan het gebouw zijn ontworpen in balans met het bestaande complex, maar zijn afleesbaar als nieuwe laag, geplaatst over het bestaande gebouw en passend bij een woonfunctie.

Behoud van bruikbare elementen
De transformatie draagt bij aan het terugdringen van leegstand, verhoogd de levendigheid en betekent dus een kwaliteitsimpuls voor de leefbaarheid van het gebied. Met het ontwerp van het voormalig kantoorgebouw was er duidelijk getracht niet een standaard kantoorgebouw te maken, maar aansluiting te zoeken bij de vrijstaande woningen in de omgeving. De transformatie van het kantoorpand bood de kans om de uitstraling nog verder te veranderen.

Programma
Per verdieping zijn steeds vijf appartementen mogelijk met op de bovenste laag nog twee penthouses. Het nieuwe appartementencomplex heeft een gezamenlijk entree op de begane grond, duidelijk zichtbaar vanaf de Dalweg. De fietsenstalling en berging zijn gelegen in de kelder, auto’s kunnen gestald worden in de reeds bestaande half verdiepte parkeergarage.

Subtiele toevoegingen
Alle appartementen zijn voorzien van riante balkons. In de kopgevel zijn er aanvullend nog een aantal Franse balkons geplaatst. De gevel is geschilderd in een lichte kleur, vergelijkbaar met meerdere woningen in de omgeving. Langs het dakvlak is een nieuwe doorlopende hoge geprofileerde goot aangebracht.

Dakkapellen
De opgaande metselwerkgevels die door de dakvlakken steken, worden door de nieuwe doorgaande dakgoot als het ware losgeknipt van de rest van de ondergelegen gevels. Door ze ook nog een iets donkere kleur te geven, gaan ze in het beeld werken als dakkapellen. Door ze elk ook nog te voorzien van een nieuwe dakrand, wordt dit effect verder versterkt.

Door een aantal subtiele toevoegingen, zoals de goot, het schilderwerk en de balkons, is het schrale kantoorpand opgewaardeerd naar een luxe woongebouw.