Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Jansbuitensingel, Arnhem

Transformatie

Projectomschrijving

Een rigide en gesloten kantoorpand uit de wederopbouwjaren is getransformeerd tot 35 appartementen en 5 ruime patiowoningen op de begane grond.

Behoud van bruikbare elementen
De betonelementen van het voormalige kantoor zijn in tact gehouden maar daarachter is een nieuwe gevel geplaatst van glas en aluminium kozijnen. Hiermee wordt er veel daglicht binnengelaten. Tegelijkertijd wordt het geluid van de drukke verkeersader Jansbuitensingel buiten gehouden.
Door het terugleggen van de gevel, zijn de bestaande betonelementen nu zichtbaar als dragers van het gebouw terwijl het originele grid nog verder versterkt is.

Complexe puzzel
De  constructie van het gebouw bestaat uit betonvloeren met dragende gevels en kolommen. Toch was het plaatsen van woningen in de open vloeren een complexe puzzel. Niet zichtbaar aan de buitenkant zijn de verschillende woningplattegronden, doordat woningentree ’s niet recht boven elkaar kunnen liggen om behoud van de betonelementen aan de achtergevel mogelijk te maken.
Verder liggen er op de begane grond vijf patiowoningen, die juist aan de voorkant gesloten en aan achterkant open zijn.

Achtergevel
De achtergevel is opgebouwd uit dezelfde rechthoekige betonelementen. De elementen zijn opgeschoond en opgevuld met kiepramen in donkere aluminium kozijnen. De ruimte tussen de betondelen is opgevuld met plaatmateriaal in dezelfde donkere kleur als de kozijnen. Door deze combinatie van licht en donker is het originele geometrische grid behouden.
Omdat de ingang van de appartementen aan de achterkant van het gebouw liggen, is hier een galerij toegevoegd. De metaalconstructie hiervan heeft ook weer de donkere kleur, terwijl de betonnen vloerdelen licht zijn.

Een verouderd kantoorgebouw is opgewaardeerd tot een eigentijds wooncomplex dat naadloos past in het binnenstedelijk weefsel. Bovendien voldoet het door plaatsing van zonnepanelen op het dak aan moderne energie-eisen. Door slim gebruik te maken van het bestaande potentieel is sleetse architectuur verheven tot een efficiënt en toch een aansprekend woongebouw.