Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie MFA De Borgh, Budel

Transformatie

Projectomschrijving

Gemeenschapshuis De Borgh is in het verleden ontstaan door de transformatie van het parochiehuis (1930) en de oude jongensschool. In de jaren erna zijn er verschillende aanbouwen gedaan om de grote hoeveelheid gebruikers te kunnen huisvesten. Verschillende gebouwdelen waren sterk verouderd en in slechte conditie.
In opdracht van Gemeente Cranendonck heeft LA | Architecten Ingenieurs een ontwerp gemaakt, wat gericht is op een goede inpassing in het dorpse straatbeeld, het aanbrengen van een duidelijke structuur in het gebouw, een goede bereikbaarheid en het opboenen van enkele karakteristieke onderdelen van het oorspronkelijke parochiehuis.

Transformatie
De transformatie bestaat uit de verbouwing van het oude parochiehuis en de sportzaal en de nieuwbouw van de foyer en cultuurzaal. Samen vormt het een helder en overzichtelijk gebouw waar men elkaar kan ontmoeten, kan werken en ontspannen, sportief en creatief kan zijn, muziek kan maken en kennis kan delen. Een gebouw dat verbindt.

Parochiehuis wordt bibliotheek
Het oude parochiehuis biedt na de transformatie ruimte aan de bibliotheek. Door de jaren heen was het helaas enkel nog de kap aan de buitenzijde die de bezoeker herinnerde aan de oorsprong. Daarom is deze met zijn originele spanten ook aan de binnenzijde weer herkenbaar gemaakt. Samen met de houten vloer die behouden is gebleven, is dit een echte eyecatcher!

In het hart van het gebouw ligt de foyer, waaraan de bibliotheek, de sportzaal en de cultuurzaal grenzen.
De cultuurzaal ligt in het nieuwe gedeelte op de plek van de voormalige jongensschool.
Tussen de bibliotheek en de cultuurzaal bevindt zich in het bestaande gedeelte de sportzaal.

Materialisering
Zowel in de gevel als in het interieur is veel gebruik gemaakt van natuurlijke en onderhoudsarme materialen als baksteen, hout, aluminium en zink.
Alle toevoegingen aan het interieur, zoals meubilair, maatwerkelementen, verlichting en wandbekleding, zijn hoofdzakelijk in twee materialen uitgevoerd; hout en vilt.