Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie monumentale boerderij tot dubbel woonhuis, Goutum

Transformatie

Projectomschrijving

Twee gezinnen hebben de rijks monumentale boerderij Overijsselseweg 16 in Goutum van de gemeente gekocht. Zij wilden daarin elk een zeer ruime en strakke woning creëren. Er is besloten beide woningen in de schuur te maken in een nieuw abstract twee laag hoog volume die contrasteert met de oude boerderij.
In het verlengde van de schuurdeuren is langs de noordelijke langsgevel een binnenstraat gemaakt waaraan de voordeuren van de twee woningen liggen. Deze binnenstraat met nog de ruwe oude schuur bestrating is een multifunctionele ruimte.
In de langsgevel aan de zuidzijde is een hap uit de schuur gehaald waardoor het nieuwe toegevoegde volume zichtbaar wordt. Op deze plek hebben de twee woningen ruim zicht op de diepe boomgaard. De insnede in het volume geeft de terrassen beschutting. Beide woningen kunnen rechtstreeks naar het terras komen of via een nevenruimte in het lagere gedeelte van de schuur.
De oude draagconstructie van de grote schuur is overal in tact gebleven, en duikt overal in het nieuwe volume op.
Het ruime oude voorhuis is ook gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een bed & breakfast.

Het nieuwe volume is volledig bekleed met ruw bezaagde delen in drie verschillende breedtes. De kleur is licht groen; een moderne tint die is geïnspireerd op een boerenschuur. De kozijnopeningen hebben twee verschillende detailleringen; of de kozijnen zitten vlak in het volume, of zij zijn met een diepe negge achter de houten bekleding weggewerkt. Alle openingen passen precies in de random ogende belijning van de gevelbekleding.

Omdat het hier een rijksmonument betrof zijn alle ingrepen in nauw overleg met de bevoegde instanties bedacht. Zo is aan de westelijke eindgevel een strook bewaard gebleven waar de oude stallen nog mooi zichtbaar zijn. De westelijke woning kan daar binnendoor ook op uit kijken.