Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Upfield: Attic en Becelhuis, Rotterdam

Transformatie

Projectomschrijving

Unilever heeft de margarine- en smeersel afdeling afgesplitst en deze bedrijfstak zal verder gaan als een onafhankelijk bedrijf genaamd Upfield. Door de splitsing van de bedrijven moeten ook de panden fysiek verdeeld en gesplitst worden om twee onafhankelijke bedrijven op een site te huisvesten.

JDWA heeft verschillende gebouwen op deze site getransformeerd tot een hedendaagse werkomgeving waarbij een nieuwe logica en vormentaal de identiteit van Upfield uitstraalt en versterkt. Er is gestreefd naar het creëren van dynamische werkplekken, dit door het activeren van het standaardkantoorprogramma met een mix van informele en formele vergaderruimten. De vergaderruimtes zijn als losse meubelstukken in de ruimte geplaatst, dit verdeeld de ruimte en zorgt voor flexibiliteit. De wanden van de vergaderruimtes hebben een functionele invulling. Dit concept is bij de verschillende locaties toegepast en geïntegreerd, dit zorgt voor eenheid en identiteit.

Becelhuis is in 2018 opgeleverd en Attic in 2019. De kantoorruimte voor Attic is gesitueerd op de zolderverdieping van het oudste fabriekspand dat aanwezig is op de site. Hierdoor heeft het pand historische kwaliteiten, om toch een hedendaags landschapskantoor te realiseren zijn de volgende ingrepen gedaan.

Allereerst zijn er een aantal tussenwanden zonder architectonische waarde gesloopt. Hierdoor ontstaat een vrij indeelbare ruimte. Daarnaast worden de verschillende verdiepingen met elkaar verbonden door middel van een vide, er ontstaat een kantoorlandschap van vijf verdiepingen. Het dubbele houten zadeldak met kenmerkende spanten is nu zichtbaar vanaf verschillende verdiepingen. Door het plaatsen van verschillende meubelstukken krijgt het kantoorlandschap vorm. Iedere ruimte die ontstaat heeft zijn eigen karakter binnen dit grotere concept. Tot slot is een deel van het pannendak verwijderd en vervangen door glas. De nieuwe werkplekken zijn hierdoor voorzien van licht en hebben zicht op de rivier de Maas. Er is een eigentijds kantoor gecreëerd zonder dat het historische karakter van het pand verloren is gegaan.