Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie voormalig PTT gebouw, Rotterdam

Transformatie

Projectomschrijving

In 2019 heeft het voormalige PTT-gebouw uit 1951 aan de Binnenrotte een transformatie ondergaan van een apparatengebouw naar een appartementengebouw met een restaurant op de begane grond. Sinds 2007 had het gebouw, geen adres meer aan de markt. Bij de bouw van het aangrenzende pand werd de entreehof van het PTT-gebouw verwijderd. Met de transformatie is het gebouw weer onderdeel geworden van het marktplein dat de laatste jaren een meer grootstedelijke programmering kent.

JSA heeft in het bestaande apparatengebouw een ontwerp gemaakt voor twintig appartementen die zijn ingepast in de royaal bemeten structuur. Door hun vrije hoogte van bijna 4,5 meter hebben de appartementen een uitzonderlijke ruimtelijkheid gekregen. De appartementen profiteren daarbij van een prachtig uitzicht op het grootstedelijk stadsdecor van Rotterdam.

De marktgevel is veranderd om buitenruimtes te maken en meer daglicht in het gebouw te krijgen. De onderste twee verdiepingen zijn hiervoor voorzien van Franse balkons terwijl op de derde verdieping een lang balkon is aangebracht. De appartementen in de hoge dakverdieping hebben loggia’s gekregen.

Op de begane grond zijn alle gevelopeningen uitgezaagd tot op straatniveau en voorzien van hoge stalen puien, waarmee een relatie tussen het restaurantinterieur en het terras aan de markt is gerealiseerd.
De nieuwe entrees onderscheiden zich van de bakstenen marktgevel door donker gecoat metalen zetwerk. Balkons zijn afgewerkt met zetwerk en fijnmazige balustrades. Alle nieuwe onderdelen, als kozijnen en draaiende delen, zetwerk en balkons, zijn in een eenduidige donkere kleur afgewerkt, waarmee het tweede leven van het gebouw als een nieuwe architectonische laag manifest wordt.

Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld met elektrische warmtepompen. Op het dak aan de marktzijde zijn de dakpannen vervangen door zonne-leien in een neutrale, donkere kleur, waarmee de zonnepanelen zo goed als onzichtbaar zijn en het dak zijn esthetisch hoogwaardige uitstraling heeft behouden.