Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Watertoren Zwolle

Transformatie

Projectomschrijving

De mythe van twee torens:

In de watertoren uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw zou nog oudere watertoren uit het eind van de negentiende eeuw schuil gaan. De stomp van de oude toren, met zijn siermetselwerk was er inderdaad nog!

Het ontwerp van de 'nieuwe' toren doet recht aan de geschiedenis van deze dubbeltoren. De 60 jaar oude 10-kantige schil is subtiel afgepeld. Daardoor komt de 120 jaar oude stomp te voorschijn. Twee schijven van het 10-kantige metselwerk blijven van onder tot boven gehandhaafd om het nieuwe trappenhuis en de lift te herbergen. De nieuwe opbouw zoekt de grenzen op van de 10-kantige toren. De herkenbare groene pet bekroond het ensemble als vanouds. De nieuwe toren is een bijzondere en eigentijdse synthese van beide oude torens.

Op de footprint van slechts 70m2 zijn 21 kleine woningen, uitgevoerd als loft, gerealiseerd. Een innovatieve en kwalitatieve manier om verdichten, zo dicht tegen het oude stadscentrum van Zwolle aan. Ook de lichtgewicht constructie van de opbouw is innovatief, en (m.u.v. de betonvloeren) circulair gebouwd. De rode keramische gevelbekleding is hol en past goed bij het bestaande siermetselwerk. In de consoles die de opbouw dragen zijn nestvoorzieningen gemaakt voor gierzwaluwen en vleermuizen; een integrale oplossing voor natuurlinclusief bouwen.

De nieuwe watertoren heeft een positief effect op zijn directe omgeving en heractiveert de 'dode' zuidoosthoek van de Turfmarkt. De komst van de woningen zorgt voor meer reuring en sociale veiligheid. De buurt is derhalve enthousiast over de getransformeerde toren. En niet alleen de buurt, maar het Zwolse publiek en de gemeente waarderen het project; De watertoren krijgt binnenkort de status van gemeentelijk monument en heeft zowel de Erfgoedprijs 2019 Zwolle-Kampen als 'De Pluim 2019' gekregen.

Zwolle heeft er een icoon bij gekregen. Een bijzonder en eigentijds project, met veel respect voor zijn geschiedenis.