Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Transformatie Wattbaan 31 Nieuwegein

Transformatie

Projectomschrijving

Het voormalig Huis van de sport, waar verschillende sportbonden waren gehuisvest, is getransformeerd van kantoorgebouw naar 96 appartementen.

De visie bij dit project is volgens D&M de basis van transformatie: proberen bij het gebouw te blijven. De bestaande bebouwing als basis is belangrijk want dan is te transformeren binnen een normaal kostenniveau. Doel hierbij is om zo veel mogelijk constructie te laten staan – en door aan deze bestaande basis, nieuwe kwaliteiten toe te voegen – een appartementengebouw te realiseren welke voldoe aan de Eisen gesteld aan nieuwbouw en die de maximale Energie-index heeft, dus weinig energie gebruikt. Dit gebouw heeft een Energie-index <0,6: in Nederland de hoogste waarde die bij verhuur is te realiseren. Dit is bereikt door isolatiewaardes hoger dan vereist voor nieuwbouw toe te passen en door het gehele dak vol te leggen met PV-panelen welke direct stroom aan de appartementen leveren. Door deze 2 principes is de realisatie van het appartementen gebouw economisch verantwoord.

WB31 is, samen met twee andere projecten van D&M Architecten in dit gebied, onderdeel van de transformatie van een desolaat kantoorgebied naar een levendige woonomgeving en is de aanzet geweest voor de verdere transitie van de wijk Rijnhuizen naar een duurzaam, gemengd woongebied.

Het gebouw is gebouwd rond 1984 en specifiek ontworpen voor de verschillende sportbonden: twee betonnen vleugels met vrij indeelbare kantoorlagen met in het midden een atrium bestaande uit een staalskelet welke als ontmoetingsplek fungeerde voor de sportbonden.

Het gebouw is ‘uitgekleed ’door deze te ontdoen van zijn gevel. Daardoor werd de constructie goed te zien. Vervolgens is de gevel opgebouwd middels een nieuw gevelsysteem met daaroverheen Meteon gevelpanelen.

Door de indeling van de appartementen, gebruik te maken van prefab badkamers en door de leidingschachten in het atrium te plaatsen zijn kosten in uitvoering bespaard. Het atrium is hergebruikt.