Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Voormalig Prinsengrachtziekenhuis, Amsterdam

Transformatie

Projectomschrijving

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel, staat het voormalige Prinsengrachtziekenhuis. Dit Rijksmonument is met 157 jaar geschiedenis één van de bekendste ziekenhuizen van Nederland. MVSA Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van de architectonische transformatie van dit project naar een woon- en kantoorcomplex.

Het Ziekenhuis bestaat uit verschillende bouwdelen daterend uit 1857, 1902, 1923 en 1957 en heeft een totaalvolume van 9.400 m2 (BVO). Het hoofdgebouw, dat dateert uit 1923, is in 2019 als kantoorruimte in gebruik genomen en is zoveel mogelijk in zijn historische waarde gerestaureerd.

Het voormalig Prinsengrachtziekenhuis is een complex gebouwensemble. Net als elk ziekenhuis, is het onderhevig geweest aan veel verbouwingen en aanpassingen. Dit heeft geleid tot een onoverzichtelijk geheel. Het doel bij van de opgave was het gebouw weer te laten spreken en rust en eenheid terug te brengen in zijn geheel.

Aangezien de verschillende bouwdelen andere invullingen hebben gekregen en verschillend van waarde zijn, is de benadering voor de integratie van techniek ook verschillend. Voor ieder bouwdeel hebben wij gestreefd naar openheid en flexibiliteit, maar tegelijkertijd de karakteriserende eigenschappen gehandhaafd en versterkt werden.

Beide opdrachtgevers (Millten en COD) waren zeer gedreven om de historische bouwdelen van het project zoveel mogelijk terug te brengen in historisch staat, waarbij COD verantwoordelijk was voor het woonprogramma en Millten voor het kantoorprogramma. Om dit zo goed mogelijk te volbrengen is het uiteindelijke ontwerp van MVSA na de stripfase en asbestverwijdering tot stand gekomen. Door deze fasen vooraf te laten uitvoeren konden de historische onderdelen die zichtbaar kwamen goed worden geïmplementeerd in het uiteindelijke ontwerp. Een kenmerkend voorbeeld is het tweede trappenhuis van het originele hoofdgebouw. Die is in het verleden afgesloten om extra ruimte op de derde verdieping te creëren en is nu weer terug in haar originele functie als trappenhuis met daarboven een glas-in-lood koepel.