Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Gebiedsontwikkeling DRU Industriepark, Ulft

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Door de aanwezigheid van ijzerhoudende grond (oer) ontstond in de 18de eeuw in het gebied langs de rivier de Oude IJssel de bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie. Hier in Ulft in de provincie Gelderland werden bijna 2,5 eeuw lang ijzerproducten als kachels, pannen en badkuipen geproduceerd voor miljoenen klanten wereldwijd. Dit roemruchte verleden heeft een indrukwekkend erfgoed nagelaten: een ensemble van zeven industriële rijksmonumenten.
Vandaag de dag is dit DRU Industriepark een broedplaats voor cultuur en innovatie. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, inspireren, de mogelijkheden van nieuwe technologieën ontdekken en samen genieten van kunst en cultuur. Het DRU Industriepark is een landelijk voorbeeld van succesvolle herbestemming van industrieel erfgoed. Mede daarom maakt het DRU Industriepark onderdeel uit van de ERIH (European Route of Industrial Heritage).
De DRU in Ulft staat symbool voor de florerende maakindustrie in de Achterhoek. Lange tijd was de DRU de belangrijkste werkgever in de regio. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid van het complex verdwenen en hebben de oude fabrieksgebouwen sinds 2009 volgtijdelijk een nieuw, tweede leven gekregen. Het meest recent is in 2020 het voormalig Loonbureau verbouwd tot bezoekerscentrum.
Het rijksmonument SSP hal op het park is het enige monument zonder een duurzame permante functie en exploitatie. De hal wordt incidenteel ingezet voor middelgrote publieksevenementen. De afgelopen jaren is gezocht naar de meest geschikte functie voor dit 5500 m2 omvangrijke rijksmonument. Momenteel wordt hiertoe gewerkt aan een aansprekend ontwerp waarbij de hal naast evenementenhal ook middels flexibele inrichting geschikt wordt gemaakt voor exposities. Daarnaast wordt door op- of aanbouw een hotel aan het complex toegevoegd, waarbij de Achterhoek-brede aanpak van circulair bouwen wordt voorgestaan.
Met deze ambities streeft het DRU Industriepark naar een langdurige duurzame exploitatie van het totale complex en daarmee een plek in het rijtje Van Nellefabriek, Verkadefabriek en Westergasfabriek.