Jaargangen

Kies jaargang

Kies categorie

Winnaar Nominatie
< Terug naar overzicht

Landgoedstation Driebergen-Zeist

Gebiedstransformatie

Projectomschrijving

Vanaf het begin van de 20e eeuw was het spoor een barrière in het historische landschap van de Stichtse Lust-warande en leverde zware verkeersoptoppingen op met de regionale weg.

Met de gewenste spooruitbreiding was dit aanleiding voor de ingrijpende transformatie die het landschap "repareerde" en de rommelige en onoverzichtelijke stationsomgeving tot een comfortabele OV-knoop omvormde. De verbinding met cultureel erfgoed werd een leidend ontwerpprincipe. Het resulterende "landgoedstation" past naadloos in de omringende reeks landgoederen en zorgt voor een comfortabele doorgang onder het spoor door. Hiermee heeft de stationsomgeving een sterke impuls gekregen.

Bij het project waren ProRail, BAM, Arcadis, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Utrecht, de gemeenten Utrechtse Heuvelrug en Zeist en de NS betrokken. Daarnaast moest er gebouwd worden ‘op een postzegel’ met vele omwonenden. Dat maakte goede communicatie en samenwerking cruciaal.

De stationsomgeving is opgevat als een ‘landgoedstation’ dat aansluit op zijn omgeving van landgoederen in de Engelse landschapsstijl. Dit wordt weerspiegeld in het landschapsontwerp door onder andere het gebruik van reliëf, vloeiende lijnen, een waterelement en de vele boomgroepen.

Omdat het stationsplein een betonnen waterdichte bak is, zijn de bomen in boombakken geplaatst. Deze worden gevoed door regenwater dat wordt verzameld vanaf het plein en de perronkap. Bestaande bomen zijn maximaal behouden en de ecologische hoofdstructuur is verstrekt.

Het omvangrijke programma is ingepast op de krappe locatie door functies te stapelen. Daardoor is ruimte bespaard, ontstaat een compacte overstapmachine en houdt het stationsgebied een groen, open en overzichtelijk karakter.

De monumentale luifel staat centraal in het nieuwe ontwerp en heeft een prominente plek op het perron. Om de kap hiervoor geschikt te maken werd de kap breder en langer. De vormgeving van de monumentale kap keert als een DNA terug in het gehele stationsgebied, inclusief het busstation.

Foto: Topview luchtfotografie